Tips de seguretat

Per Nadal regala seguretat

Durant el Nadal molts de nosaltres regalarem o ens obsequiaran tecnologia: telefòns intel·ligents, tauletes tàctils, televisors intel·ligents, videojocs, o qualsevol altre tipus d’aparell tecnològic. Com tots sabem, hi ha molts riscos de seguretat associats a les noves tecnologies, sobretot aquelles que van connectades a Internet.

És per això que des de CSIRT-CV hem llançat una campanya de conscienciació, en la qual vos hem aconsellat com millorar la seguretat de tots aquells regals tecnològics que possiblement heu rebut este Nadal. També vos hem recordat la nostra campanya nadalenca de l’any passat, “Per Nadal, millora la teua seguretat” i vos hem donat uns consells per a comprar de manera segura per Internet.

Com sempre fem amb les nostres campanyes de conscienciació, hem emés de forma diària consells en el nostre Facebook i Twitter, xarxes socials en què estem presents i en què podeu interactuar amb nosaltres. Per a esta campanya hem usat l’etiqueta #navidadsegura. A continuació teniu un breu resum d’alguns dels consells que hem anat donant.

 

Telèfons intel·ligents, tauletes, videojocs.

Si els Reis Mags o Papà Noel t’han portat un telèfon intel·ligent (o tauleta), recorda dur a terme una sèrie de passos per a fer-lo més segur, com activar el PIN de desbloqueig, memoritzar el PUK i si pots, activar l’opció de bloquejar el terminal cada cert temps. A més, et recomanem disposar d’un sistema de còpies de seguretat del teu dispositiu mòbil perquè copie periòdicament les teues dades més importants. No hauríeu de manipular ni alliberar el vostre telèfon en llocs on no vos oferisquen garanties i instal·lar sempre programari original, així com no instal·lar aplicacions que procedisquen de fonts desconegudes, per a això pots configurar-lo perquè no es puguen instal·lar programes que no siguen fiables. I sobretot, aplica el sentit comú a l’hora de descarregar-te aplicacions.

És possible que amb el tràfec d’anar d’un lloc a un altre, este Nadal perdeu el vostre mòbil, per això és important no perdre’l de vista. En cas de pèrdua o robatori, denuncieu i crideu l’operador per a bloquejar la SIM i el dispositiu. Si a més disposeu del servici “Esborrament Remot de la Informació”, feu-ne ús.

Si el que voleu és regalar/vendre el vostre, convé que esborreu de manera segura el seu contingut: agenda de contactes, SMS, fotos, comptes de correu, aplicacions que donen accés a xarxes socials, botigues en línia, etc. És important també esborrar la memòria cau i les contrasenyes emmagatzemades en el navegador. Alguns dispositius disposen d’una funció de restabliment de l’estat original del telèfon, restauració o esborrament, podries fer-ne ús. Et recomanem la nostra guia sobre bones pràctiques en dispositius mòbils per a completar tots estos passos sobre la seguretat en el teu telèfon.

Si sou de videojocs, recordeu alguns consells bàsics per a disfrutar-ne de la forma més segura.

 

Navegació Segura.

Segur que este Nadal viatges més i necessites connectar-te a Internet amb el teu telèfon, portàtil o tauleta. Recorda activar la Wifi del terminal només quan vages a usar-la i no et connectes a punts d’accés desconeguts. Has de ser conscient que tota la informació (conversacions, contrasenyes, dades bancàries, etc) podria ser interceptada per l’amo del punt d’accés a què et connectes. Si el que vos han regalat ha sigut un ordinador nou, recordeu que el sistema operatiu estiga actualitzat, tinga instal·lat un antivirus i exigiu sempre al vostre proveïdor de l’ADSL sense fil una connexió protegida.

 

Menors i Internet.

Si teniu menors a casa, recordeu que si s’inicien en el món d’Internet han d’estar sempre acompanyats dels pares o tutors. Podeu aprofitar el Nadal també per a passar més temps amb els fills i conscienciar-los dels perills que entranya la xarxa, com l’assetjament, l’ús indegut de les seues dades en la xarxa o com poden enganyar-los.

 

Estafas en la Xarxa.

Coincidint amb l’auge de les compres nadalenques, els ciberdelinqüents es dediquen a invadir-nos el correu amb falses ofertes de productes, amb les quals pretenen estafar-nos diners i/o aconseguir dades nostres. No vos deixeu enganyar! Ací vos deixem un enllaç sobre com detectar correus maliciosos. A més, en estes dates en què es consumix de forma tan massiva i estem tan predisposats a gastar, sorgixen nombrosos llocs web falsos, on s’oferixen productes a molt baix preu o ens oferixen viatges molt econòmics després de pagar un xicotet avanç, ens regalen targetes de regals en xarxes socials, etc. Presteu atenció a este tipus de webs fraudulentes si no voleu ser estafats o que vos roben informació personal. Alguns ciberdelinqüents també aprofiten que molts participem de les loteries de Nadal i el Xiquet, i intenten fer-nos jugar en pàgines fraudulentes de loteries o a través de l’enviament d’adreces electròniques en què ens anuncien que estem premiats i ens sol·liciten el pagament d’un xicotet import (disfressat d’impost, quota d’enviament,…) per a cobrar el dit “premi”. Tingueu al pensament, que NO és possible guanyar SENSE JUGAR, i si jugueu, compreu els vostres bitllets en llocs de confiança, no vos fieu de correus sobre suposats premis i per descomptat no envieu diners per a cobrar-los.

 

Bons propòsits d’Any Nou.

Aprofiteu l’inici d’any per a canviar TOTES les contrasenyes -la de Facebook, Twitter, Gmail, Hotmail, el d’eixe compte d’eBay que fa temps que no usem, la d’eixe fòrum que tant ens agrada,…- en definitiva, les de tots aquells servicis en línia que tinguem, siga correu personal, comptes en xarxes socials, fòrums, programes, etc. Recordeu usar una contrassenya per a cada servici i que siga robusta, podeu ajudar-vos amb algun gestor de contrasenyes que vos ajude a organitzar-la. En la nostra guia sobre gestors de contrasenyes t’ho contem. Reviseu també que no tingueu cap “pregunta secreta de seguretat” massa poc secreta. Aprofiteu també per a revisar que tota la vostra informació en línia siga la necessària i ‘feu neteja’ dels servicis que no useu.

 

Útilitzeu ‘amb trellat’ les vostres dades i fotos.

En estes dates WhatsApp estarà que ‘crema’ amb l’intercanvi de missatges nadalencs, fotos de menjars i sopars nadalencs i felicitacions. WhatsApp és molt còmode d’usar però sabíeu que si esteu connectats a una Wifi mentres l’useu, una altra persona que també estiga connectada prodria interceptar les vostres conversacions? Guardeu-vos de no enviar per WhatsApp informació que siga comprometedora. A més, penseu… cal tuitejar o posar en Facebook cada lloc on estiguem o dir explícitament que ens n’hem anat de viatge i que la nostra casa ara està buida i disponible a lladres? cal que compartiu TOTES les vostres fotos? Recordeu que tot el que es puja a la xarxa pot ser considerat com permanent i encara que ja hàgeu llevat eixa informació una altra persona podria haver-la copiat.

 

Per a finalitzar amb este breu resum d’alguns dels consells que vos hem estat donant durant esta campanya, vos recordem que el més important és el sentit comú i el coneixement a l’hora d’utilitzar un regal tecnològic per a fer-ne un bon ús.