RANSOMWARE


ransomware

Mantenir una floristeria no és gens fàcil i menys en època de noces, batejos i comunions. Un moment de l’any en què Vicent sempre amenaçava d’agafar-se la jubilació anticipada. Als seus 63 anys, ja havia viscut moltes primaveres estressants, però el negoci anava molt bé. La seua, era una floristeria que va fundar el seu besavi en 1925 i que, des de llavors, no havia parat de créixer.

Era dissabte 25 de maig de 2019, Vicent mai ho oblidarà. Com de costum, estava amb l’ordinador. El primer que feia sempre abans d’obrir la botiga era organitzar els lliuraments que hi havia durant el dia. De segur que seria una jornada atrafegada, d’aquelles que no acaben mai. Calia posar-s’hi, com més prompte millor. Som-hi.

De sobte, en la safata d’entrada de l’email de Vicent entra un nou correu amb un assumpte si més no esgarrifós: “factures pendents de cobrament”. L’enviava un antic proveïdor amb el qual feia temps que no treballava.

El seu ritme cardíac es va accelerar i per uns instants va tornar a pensar en el bé que li aniria agafar-se ja la jubilació. Vicent sense pensar-s’ho més va fer clic en l’email, volia saber què li estaven reclamant.

Quan va llegir el seu contingut, no donava crèdit! Li estaven reclamant 15.000€. Es tractava d’una confusió! D’això, n’estava molt segur! Hi havia un arxiu adjunt en el qual podia veure les factures pendents. Vicent el va descarregar immediatament. A l’interior podia veure les factures de forma més detallada: roses, tulipes, crisantems i peònies. Això no podia ser! A més, les peònies sempre li les proporcionava un proveïdor molt antic que tenien des de 1981. Era un error! El dilluns es posaria en contacte amb ells per a aclarir aquest desagradable assumpte.

Vicent es va alçar precipitadament de l’ordinador i va començar a preparar amb una agilitat que només donen els anys, el primer ram de nòvia del matí.

Després de molts rams, centres de taula, decoracions d’església i moltes altres vendes en botiga, Vicent dóna per acabat el dia. Però alguna cosa fora de l’habitual succeeix hui. En la pantalla del seu ordinador apareix un missatge molt estrany en anglés i que no li deixa accedir a la seua informació.

Vicent, immediatament crida el seu fill, que també es diu Vicent, ell de segur que sap arreglar-ho, controla molt d’ordinadors i domina l’anglés.

Però, papà, què has fet? Va ser el primer que va dir el seu fill portant-se les mans al cap. El seu pare es va defensar dient que no havia fet res. Des de les 8 del matí no tocava l’ordinador.

Això és un ransomware, vaig dir Vicent mirant el seu pare fixament als ulls.
“Ens han instal·lat un malware i ens han segrestat tota la informació. La nostra cartera de clients, adreces, comandes pendents Tot! Els segrestadors ens demanen que paguem 3.000€ en bitcoins en el termini de 72 hores i ja només ens queden 65 hores per a fer efectiu el pagament o perdrem tota la informació per sempre.”

Com podia haver passat, això? Com havien accedit al seu ordinador? Per què a la Floristeria Vicent? Com aconseguirem els bitcoins aquests? El seu fill li va dir que estava quasi segur que el malware s’havia instal·lat en el sistema quan es va descarregar l’arxiu de l’email en el qual li reclamaven diners.

El pare no entenia res! L’única cosa que sabia és que calia pagar el rescat immediatament, l’endemà tenien 7 noces i una d’elles era molt important, es jugava la reputació del negoci!

El seu fill va intentar persuadir-lo que no ho fera, que telefonaren a la policia, però Vicent volia acabar amb aquest tema com més prompte millor. Era ja la 1 de la nit i necessitava tota la seua informació, estava a punt de tindre un atac d’ansietat.

“Quan isquem d’aquesta, m’agafe la jubilació!” No parava de repetir-ho una vegada i una altra.

Finalment, van pagar el rescat en criptomonedes a les 5 de la matinada. Un amic de Vicent (fill), tenia bitcoins i li’ls va donar perquè alliberaren la informació i pogueren fer front a tots els lliuraments del diumenge.

No van tornar a tindre notícies dels ciberdelinqüents. Es van esvair i amb ells tots els arxius de la Floristeria de Vicent. Això havia de ser la seua ruïna i la seua jubilació forçosa.

Si no vols protagonitzar una història semblant, llig atentament aquesta informació:

Segueix les nostres històries virtuals des del següent enllaç.


CSIRT-CV ha realitzat una campanya per a donar a conéixer concienciaT

“No tanques els ulls a la ciberseguretat, descobreix concienciaT”

És el títol amb el qual CSIRT-CV...

Hui comença la segona edició dels cursos online de seguretat que imparteix CSIRT-CV en 2019
Els cursos s’imparteixen a través de la plataforma SAPS?.

 

El termini de matriculació està obert fins al 5 de desembre,...

Infografia consells ciberseguretat entorns sanitaris
Des d’esta pàgina pots descarregar la infografia amb consells de ciberseguretat a tindre en compte en els Entorns Sanitaris,...
Infografia amb consells de seguretat sobre dispositius IoT
Des d’esta pàgina pots descarregar la infografia amb consells de ciberseguretat, dedicada al “Dia Internacional d’Internet de les Coses”,...
Delictes tecnològics

Microcurs de seguretat publicat per CSIRT-CV en el que es pretén que l’alumne conega els diferents delictes informàtics coneguts...

Jocs online

Microcurs de seguretat publicat per CSIRT-CV, en el que es tracta el tema de la seguretat en els jocs online.

L’objectiu d’este...

Històries virtuals per a no dormir

La finalitat d’aquesta campanya és aconseguir que el lector puga sentir-se identificat amb les diferents situacions que es plasmen...

No tanques els ulls a la ciberseguretat, descobreix concienciaT

Finalitzada ja la campanya per a donar a conéixer tots els recursos que teniu a la vostra disposició en...

Seguretat en Unix RedIRIS (A.Villalón)

En aquesta ocasió portem la guia desenvolupada per Antonio Villalón per a RedIRIS, que tracta sobre seguretat als sistemes...

Ciberseguretat al comerç electrònic. Una guia d’aproximació per a l’empresari per @INCIBE

Guia d’INCIBE per als empresaris amb les pautes bàsiques de ciberseguretat per a les seues tendes online.

Tota la informació...