Tips de seguretat

Assegura la tornada al col·le!

Amb este títol tan significatiu en les dates en què estem, des del  CSIRT-CV  hem realitzat una nova campanya de conscienciació en què vos hem intentat ajudar en “este nou curs” amb la màxima seguretat en les noves tecnologies. Tal com els escolars comencen un nou curs amb tot llest i preparat, nosaltres, adults i menors hem de començar la tardor preparant-nos de la manera més segura per a enfrontar-nos als perills de la Xarxa. Per a això, durant esta campanya de conscienciació, vos hem llançat consells sobre com començar la tardor amb bon peu i de forma segura amb les noves tecnologies. Com sempre, els nostres consells s’han difós en el nostre Facebook i el nostre Twitter amb el hashtag #vueltaalcolesegura  i a continuació vos fem un breu resum d’estos:

Aprofitem este “inici de curs” per a canviar TOTES les nostres contrasenyes -la de Facebook, la de Twitter, la de Gmail, la del MSN, el d’eixe compte d’Ebay que fa temps que no usem, la d’eixe fòrum que tant ens agrada…. en definitiva la de TOTS AQUELLS SERVICIS EN LíNIA que tinguem, siga correu personal, comptes en xarxes socials, en fòrums, en programes que usem, etc. Recorda utilitzar una contrasenya per a cada servici i que siga robusta! I ja que estem, reviseu que no tinguem “pregunta secreta de seguretat” massa poc secreta.  Com hem de tindre UNA contrasenya robusta i diferent per a cada servici, potser ens coste recordar-les totes (açò seria l’ideal) així que podem usar algun gestor de contrasenyes que ens ajude a organitzar-les.

Segur que créieu que havíeu canviat totes les contrasenyes! però no! vos heu oblidat de la contrasenya de la vostra Wi-Fi de casa! i segur que ja hi ha molta gent que la té (tots els amics dels vostres fills que vénen a jugar a la Play, eixe veí que et va demanar la contrasenya per a usar-la “només una vegada”, eixos amics que van vindre aquell cap de setmana, …). Una vegada canviades totes les nostres contrasenyes, hui toquen els PINS!,  el del mòbil, pins de les targetes de crèdit,… sí, de totes! de l’alarma de casa, etc. I qualsevol altre servici en què hàgeu d’introduir un pin!

Finalitzat el tema de les contrasenyes, toca neteja! intenteu recordar tots els comptes de correu, usuaris en llocs web com fòrums, xarxes socials, llocs de compres, etc. en els quals esteu registrats però que en realitat no useu mai… per què tindre’ls? doneu-vos de baixa i una preocupació menys! Utilitza en la xarxa només l’expressament necessari. Reviseu també els comptes de correu que teniu associats a les opcions “d’envieu-me la meua nova contrasenya per correu electrònic”, especialment per al correu electrònic, valga la redundància.

Continuem la nostra posada a punt per a esta tardor revisant què sap Google de nosaltres, quins servicis tenim actius i les seues configuracions de privacitat. El  dashboard  que oferix Google per a controlar tot allò referent a la privacitat i permisos d’accés ha sigut ampliat amb prou servicis, per la qual cosa interessa investigar-ho. Especial atenció a l’emmagatzematge l’històric de recerques en línia, la capacitat de sincronització de Chrome entre distints dispositius, els permisos d’accés als nostres fitxers en Google Drive i els dispositius que compartixen la nostra ubicació en Google Latitude. Seguint amb Google, ha de rebre menció a part el resum d’activitat de Google  on podem obtindre un resum executiu de l’activitat del nostre compte amb dades com, des d’on hem connectat, informació sobre les nostres contrasenyes, o un resum dels contactes més contactats. També podeu aprofitar a buscar-vos en Google per si hi ha alguna cosa publicada que desconegueu.

Li toca el torn a Facebook, reviseu la configuració de privacitat que després dels últims canvis pot no ser tan hermètica com la deixàrem al seu dia. Si tenim dubtes de si ho estem fent bé convé utilitzar l’opció de “veure el meu perfil com un altre usuari” per a tindre la certesa que l’usuari X veu exactament el que vullguem que veja.

Repasseu a quines aplicacions hem concedit permisos  per a accedir a les nostres dades en les diferents xarxes socials. Podeu mirar-ho en Google, en Facebook… etc.

Reviseu quina informació (documents, fotos, vídeos, etc.) important no voleu perdre i comproveu de quina teniu una còpia de seguretat por si de cas… i ja que estem revisant documentació podeu aprofitar per a comprovar que teniu tots els vostres rebuts en ordre, DNI, passaport o permís de conduir en vigor i revisions mèdiques al dia!

Feu neteja dels dispositius que tenen permés sincronitzar el nostre compte de Dropbox. Podeu revisar la nostra guia sobre l’ús segur de Dropbox si teniu algun dubte respecte d’això.

Recordeu-vos de tindre l’ordinador que usen els xiquets a casa en un lloc on podeu supervisar-lo encara que açò no té cap sentit si els xiquets disposen d’un telèfon intel·ligent amb tarifa de dades o que es puguen connectar a qualsevol Wi-Fi, penseu en si és necessari que els xiquets hagen de tindre un telèfon amb Internet i en qualsevol cas utilitzeu algun tipus de programari de control parental tant en el PC de casa com en el mòbil.

Reviseu el vostre equip de casa i el vostre dispositiu mòbil i comproveu que l’antivirus està instal·lat a l’última versió amb totes les actualitzacions. Ajuda’t amb la nostra  secció d’utilitats.

Tornada al col·le… amb tauleta tàctil i mòbil? Ajuda a securitzar el mòbil i la tauleta del teu fill, pots consultar la nostra guia sobre securització de dispositius mòbils.

Feliç inici de curs!!!