Sabies que...?

El mòbil també l’ataquen

Cuida la seua seguretat i la teua privacitat

Increïble però cert: són els més utilitzats però els més oblidats en seguretat. Els portem amb nosaltres tot el dia, la nostra vida sencera és ací dins, i ens dona alguna cosa si els perdem de vista, però a vegades ens descurem: Telèfons intel·ligents i tauletes també necessiten protecció!

Igual que els nostres ordinadors i portàtils, els dispositius mòbils han d’estar actualitzats, configurats de manera segura i protegits amb un antivirus.

No soltem el mòbil i els delinqüents ho saben. Els telèfons intel·ligents s’han convertit en objectiu prioritari de tota mena d’atacs. Pren nota d’aquests consells per a incrementar la seua seguretat i millorar la teua privacitat:

  • Protegeix l’accés al teu mòbil amb un PIN, patró, contrasenya o clau biomètrica. Si el perds i es pot accedir al seu contingut, li estàs posant molt fàcil a qualsevol aconseguir la teua informació.

 

  • Activa l’opció “troba el meu mòbil”, que et permet bloquejar-lo i (amb sort) localitzar-lo en cas de robatori o pèrdua. Si no el recuperes, almenys que no accedisquen al seu contingut.

 

  • També és important que sàpies quines aplicacions tens instal·lades i quins comptes utilitzes, per a actuar ràpidament en cas de pèrdua o robatori (compte bancari, correu, missatgeria, salut…).

 

  • Descàrrega les teues aplicacions sempre dels llocs web o les botigues oficials (Google Play o App Store). Revisa qui és el proveïdor/fabricador, el nombre de descàrregues i els comentaris d’altres usuaris, per a verificar millor que l’app és segura.

 

  • Revisa els permisos que concedeixes abans d’instal·lar les teues aplicacions, i assegura’t que només tenen els necessaris per al seu funcionament.

 

  • Algunes aplicacions ofereixen l’opció d’activar un PIN per a accedir-hi, per exemple, Signal, una aplicació de missatgeria instantània que ofereix un grau de seguretat prou alt. És una bona opció per a protegir la teua privacitat.

 

  • Si reps un SMS inesperat o un missatge de WhatsApp d’un número desconegut amb un enllaç, no cliques: podria contindre un malware que s’instal·laria en el teu dispositiu i podria, per exemple, subscriure’t a serveis de pagament.

 

  • El mòbil també pot i ha de tindre…

– Alguna aplicació que revise la seua seguretat, com CONAN Mobile, aplicació gratuïta d’INCIBE per a Android que t’indica si tens instal·lada alguna aplicació maliciosa, verifica si tens les app actualitzades i comprova si la configuració del teu dispositiu és correcta.

– Un antivirus. Malwarebytes és una opció popular i recomanable, un programari anti-malware disponible per a diverses plataformes.

 

  • Assegura’t que l’emmagatzematge està encriptat. Si tens un iPhone, ho està per defecte a partir de iOS 8. Si tens un Android, pots comprovar-ho en Ajustos > Seguretat > Xifrar telèfon. Pot ser que no aparega exactament igual depenent de la versió d’Android que uses.

 

  • Si ho pots evitar, no et connectes a xarxes Wifi públiques o que no tinguen una contrasenya per a connectar-se. El teu tràfic quedaria exposat i qualsevol persona amb finalitats malicioses podria robar-te dades personals, així que quan et connectes a una xarxa wifi és recomanable que tinga una contrasenya i seguretat WPA o WPA2 (això tampoc garanteix que siga segura, però és més probable que ho siga). Segueix aquestes recomanacions per a xarxes wifi.

 

  • Mai compartisques dades sensibles (contrasenyes, dades bancàries, plans personals…) per missatgeria instantània. Si ho fas, assegura’t que és per un canal xifrat i que és possible esborrar el missatge enviat, per a tu i per a la persona que l’ha rebut.

 

  • Sigues conscient de les diferències en privacitat entre les dues aplicacions de missatgeria instantània més usades, WhatsApp i Telegram, per a decidir quina informació comparteixes:

– WhatsApp xifra per defecte d’extrem a extrem els xats individuals i els grupals.

– Telegram no xifra per defecte les converses, només si s’usa l’opció “Iniciar xat secret” per a converses individuals.

 

  • Desactiva el Bluetooth si no el necessites. Tindre’l sempre activat en llocs públics no sols augmenta el consum de bateria, sinó que el mòbil queda més exposat a vulnerabilitats.

 

  • Si canvies de mòbil, tant si el recicles com si el revens, assegura’t d’esborrar la informació de manera segura. Aquesta guia t’explica com fer-ho.

 

Com sé si el meu mòbil està infectat? Sospita si…

  • El navegador s’ompli d’anuncis.
  • Apareixen notificacions amb publicitat en la barra de menú.
  • Hi ha un consum excessiu de dades o bateria.
  • El mòbil va molt lent.

En aquests casos, pots descarregar l’anti-malware Malwarebytes, fer un escaneig i eliminar les amenaces. Si el problema persisteix, l’opció més segura és restaurar els valors de fàbrica del teu dispositiu.

Cada dia pots millorar una mica més la seguretat dels teus dispositius mòbils. Aquestes bones pràctiques addicionals convertiran el teu telèfon intel·ligent en una xicoteta gran fortalesa.

 

 

ConcienciaT més: