Enguany ha sigut molt difícil per als nostres majors, així que des del CSIRT-CV volem posar-los-ho una mica més fàcil i acostar la tecnologia a aquest sector de la població que moltes vegades està desprotegit en la Xarxa.
Aquest Nadal serà diferent i haurem de continuar usant les videotelefonades per a reunir-nos tota la família en les dates més assenyalades de l’any i per descomptat, haurem d’extremar les precaucions a l’hora de fer les nostres compres online.
A continuació us donarem diversos consells que seran molt útils per a navegar de manera segura en Internet:
1. Els majors també estan en xarxes socials! En utilitzar-les sempre s’ha de mantindre la privacitat fora de perill. És molt important que només accepten sol·licituds d’amistat de persones que realment coneixen, i així sabran a qui arriben les seues publicacions i fotos. Mai s’ha d’acceptar peticions d’amistat de persones que no es coneixen.
Poseu-vos al dia en seguretat en xarxes socials amb aquest microcurs gratuït del CSIRT-CV::
https://concienciat.gva.es/cursos/seguridad-en-las-redes-sociales/
2. Instal·lar un antivirus és tan fàcil com posar-se un casc: no fa mal, et protegeix i és molt efectiu. Guanyaràs en tranquil·litat, ja que aquests programes detecten virus que poden instal·lar-se en l’equip o que ens podem trobar en navegar per Internet.
Recorda actualitzar-lo periòdicament perquè siga efectiu.
Ací tens més consells que us ajudaran a millorar la ciberseguretat:
https://concienciat.gva.es/va/tips_de_seguretat/consells-basics-sobre-seguretat/
3. Recordes quan podies deixar la porta de casa oberta i no passava res?, això en Internet mai ha passat: si deixes la porta oberta, entraran fins a la cuina. Per a evitar-ho, hem d’evitar usar contrasenyes que no siguen robustes com pot ser el nom de la nostra mascota, l’any de naixement al costat del nostre nom, 123456, etc. Ja que són contrasenyes febles que ens deixen desprotegits enfront dels ciberdelinqüents que aguaiten en la Xarxa.
Una contrasenya robusta ha de tindre 8 o més caràcters, majúscules i minúscules, signes de puntuació i caràcters especials (%, $, &,…). A més, cal canviar-les periòdicament i tindre’n una diferent per a cada cosa.
Us aconsellem també que les emmagatzemeu en un gestor de contrasenyes.
Podeu llegir el que li va ocórrer a Joan en: “La meua vida per una contrasenya”:
https://concienciat.gva.es/va/tips_de_seguretat/histories-virtuals-per-a-no-dormir/
4. Cal saber que la Xarxa pot arribar a ser tan perillosa com portar la cartera oberta en el metre. Han de ser conscients que els ciberdelinqüents poden robar-los la seua informació personal, fent-se passar per una altra persona. Mai s’ha de clicar en enllaços d’un remitent desconegut quan estiguen revisant el seu correu. És molt important que es tinga en compte que la seua entitat bancària mai els demanarà les claus del seu compte per correu.
Aquesta guia us serà molt útil per a ajudar-vos a identificar un phishing:
https://concienciat.gva.es/va/tutorials/guia-per-a-identificar-phishing/
5. Connectar-se a una wifi pública és com pujar-se a un escenari. Se’t veu i se’t sent. Així que molta cura amb el que fas, el que dius i el que comparteixes, perquè pot acabar assabentant-se tothom. Per a evitar-ho, no li ho poseu fàcil als ciberestafadors que circulen per la Xarxa i no us connecteu a xarxes wifi públiques que no ofereixen cap garantia de seguretat. Per exemple: mai s’ha de fer una transacció bancària connectant-se al wifi d’una cafeteria. Sempre cal fer aquest tipus de tràmits des d’una xarxa segura, per exemple la de casa, o utilitzant les nostres dades mòbils.
Més informació: https://concienciat.gva.es/va/cursos/seguretat-en-xarxes-sense-fils/
6. Tots sabem que aquest Nadal serà diferent. Cal evitar les aglomeracions típiques de les compres de Nadal. Per això igual que ja no vas al banc a actualitzar la cartilla, pots aprendre a utilitzar la banca i compres online. Encara que no estigueu familiaritzats amb aquests serveis, no descarteu usar-los sempre que tingueu present la ciberseguretat.
Per això, recomanem que feu junts aquest curs sobre “Compres Online Segures” del CSIRT-CV:
https://concienciat.gva.es/va/cursos/compres-online-segures/
En molt poc temps sereu els Reis Mags de la Xarxa.
7. Durant la primera ona de la pandèmia molts majors vau haver d’aprendre a marxes forçades a fer videotelefonades amb els vostres familiars. Aquest Nadal el nombre de persones al voltant de la taula nadalenca estarà limitat, i haurem de continuar utilitzant les aplicacions de videotelefonades i millor fer-ho de manera segura.
Perquè tota la família faça les seues reunions online de manera segura, et recomanem que faces una ullada a aquesta infografia del Centre Criptològic Nacional:
https://www.ccn.cni.es/index.php/es/docman/documentos-publicos/206-ciberconsejos-videollamada/file
8. Si un cotxe fora un ordinador, el coixí de seguretat i l’aire condicionat s’instal·larien amb una actualització. Interessant, veritat? No deixes de gaudir de la seguretat i les funcionalitats que s’instal·laran en el teu ordinador o dispositiu amb cada actualització. Per això, és molt important que els programes instal·lats en l’ordinador, les aplicacions de mòbil, etc., estiguen actualitzades. Les actualitzacions han de fer-se al més prompte possible, per a no córrer riscos que comprometen la ciberseguretat dels dispositius, especialment en mòbils i tauletes.
Per a saber com fer-ho, podeu fer aquest microcurs gratuït del CSIRT-CV sobre seguretat en dispositius mòbils:
https://concienciat.gva.es/va/cursos/seguretat-en-mobils-smartphones-i-pdas/
9. Si arriba un correu de remitent desconegut amb un adjunt, no el descarregueu mai. És igual que siga un arxiu ‘.zip’, ‘.rar’, ‘.exe’, un document de word o una fotografia. Tots poden contindre malware que infectarà l’equip o dispositiu. Tampoc és aconsellable fiar-se dels correus de les amistats perquè, sense voler, poden estar enviant un arxiu perillós. Abans d’obrir-ho, sempre és millor preguntar primer al nostre conegut sobre la procedència d’aqueix arxiu.
Sabies que el phishing és un dels #fraus més utilitzats?:
https://concienciat.gva.es/va/sabies_que/el-phishing-es-un-dels-fraus-mes-utilitzats/
10. No s’han de difondre notícies falses (Fakenews) que puguen fomentar la desinformació. Intenta analitzar sempre la font de la qual prové la notícia, per a decidir si és fiable o no.
Pots llegir els consells de la nostra campanya “Stop Fake News”:
https://concienciat.gva.es/va/tips_de_seguretat/contra-la-desinformacio-en-el-ciberespai-stop-fake-news/
Amb aquesta última campanya de l’any, hem volgut retre homenatge a la Tercera Edat, ja que ells han sigut el sector de la població més vulnerable en la pandèmia i també en la Xarxa. A causa d’aquest 2020 tan peculiar que hem viscut, molts han hagut d’incorporar les noves tecnologies per a mantindre el contacte amb les seues famílies i amics.
Des del CSIRT-CV us animem que tots junts aprengueu a utilitzar els dispositius i navegar per la xarxa de manera segura.
Finalment, us volem recordar tot el que CSIRT-CV pot fer per vosaltres en el vostre dia a dia:
https://concienciat.gva.es/va/sabies_que/recursos-de-conscienciacio-oferits-per-csirt-cv/