Sabies que...?

En les teues xarxes manes tu: 12 passos per a estar fora de perill

La teua informació és teua… fins que la puges a les xarxes socials: en aqueix moment deixes de tindre-hi control per sempre. El que es publica en Internet no té volta arrere, no s’esborra i no s’oblida. El gran desafiament que ens planteja la vida en línia és conéixer i adoptar estratègies per a evitar ser víctima de la xarxa… i de les xarxes, així que pots començar per aquestes mesures tan fàcils com efectives:

  1. En les xarxes socials contes als teus amics el que fas, el que penses, el que t’agrada, els teus plans… T’has parat a pensar a qui més li estàs explicant tot això? Revisa les opcions de privacitat del teu compte per a veure qui està accedint al contingut que publiques. Pots orientar-te amb aquesta guia que resumeix la política de privacitat de Facebook.

  2. Abans de publicar, pregunta’t: Diries el mateix al teu cap que als teus companys de treball, a la teua parella o als teus amics? I per què ho fas en les xarxes? El que publiques en aquestes plataformes és visible per a tots els teus contactes. Sigues prudent amb el que comentes i mostres als altres. Recorda la frase de Sigmund Freud: “Eres amo del que calles i esclau del que dius”.

  3. Si no vols que la gent sàpiga on està el col·legi dels teus fills, quina és l’adreça de la teua casa o on estàs passant les vacances, desactiva les opcions de guardar o mostrar la ubicació en els teus dispositius.

  4. Compte quan puges fotos en les quals apareixen altres persones. Pot ser que aqueix amic o amiga que no ixen molt afavorits no els faça gràcia que la seua foto circule per Internet. Demana sempre el consentiment abans de pujar continguts d’altres persones a les teues xarxes. I compte amb les metadades de fotos i vídeos! Revelen molt més del que es veu a simple vista.

  5. Estàs en una entrevista de treball, vols fer bona impressió i mostrar-te com una persona responsable. El problema és que el teu entrevistador t’ha buscat en Google i ha vist, en el teu perfil públic d’una certa xarxa social, la teua foto durant una nit boja. No dones visibilitat a fotos, vídeos o material que puguen comprometre’t o, millor encara, no publiques contingut massa íntim. Tard o d’hora podria tornar-se en contra teua. Pots publicar fotos divertides o de moments d’oci, però dins d’uns límits.

  6. Compte amb les notícies falses i la desinformació: si una notícia no apareix publicada en els principals mitjans de comunicació, està molt mal escrita i no procedeix d’un autor o font reconeguts, desconfia. Si no aconsegueixes confirmar la seua veracitat, no la difongues, no ajudes a propagar faules. En la web que es comenta en aquest post, t’ajuda a identificar les notícies falses.

  7. Creus que suplantar la teua identitat és difícil? D’això res, ho poses molt fàcil si publiques les teues fotos, nom complet, adreça, número de telèfon, on treballes, què t’agrada, qui són els teus amics, a quin gimnàs vas, les teues rutines diàries… En aquest vídeo veuràs l’absurd que seria exposar-te tant en la teua vida real.

  8. Encara que sigues una persona amb molta sort, és molt difícil i molt rar que t’haja tocat un mòbil d’última generació en un sorteig en el qual no has participat, per molt que t’avise aqueixa web tan pesada i amb tants colors. Fer clic en tots els enllaços que apareixen en Internet, en les teues xarxes socials o en el teu correu, és la forma més fàcil d’infectar el teu dispositiu. Desconfia i, davant el dubte, NO faces clic!

  9. Els administradors d’una xarxa social mai et demanaran cap dada sensible (credencials, contrasenya, informació personal) a través d’un missatge. Si t’ho demanen, no contestes, ja que segurament és algú intentant robar el teu compte. Consulta la nostra guia per a identificar el phishing i no caigues en el parany.

  10. Igual que no tens la mateixa clau per a obrir la bústia que per a obrir la porta de casa, no has d’usar la mateixa contrasenya en tots els teus comptes, ni en totes les teues xarxes socials. Usa contrasenyes robustes i canvia-les de tant en tant. Així, si et roben la contrasenya d’un dels teus comptes, les altres no es veuran compromeses.

  11. Algunes app demanen més permisos de l’habitual. Abans de descarregar totes les app de xarxes socials, revisa els seus permisos d’un en un. Realment els necessiten per a complir la seua funció? App i jocs que demanen permís per a accedir al teu perfil en xarxes poden ser la causa que les teues dades personals circulen per tota Internet. No concedisques permisos excessius. Per a saber si les teues dades estan fora de perill, pots consultar aquesta web.

  12. La llei estableix una edat mínima per a registrar-te en les xarxes socials (entre 13 i 16 anys, segons la xarxa), però no està de més que les mares i pares siguen conscients de com funcionen per a poder ensenyar als menors com usar-les de manera conscient i segura. La plataforma IS4K (Internet Segura For Kids) ofereix aquesta interessant guia de seguretat en xarxes socials.

 

ConcienciaT més;