Sabies que...?
Sabies que...?

10 consells de ciberseguretat per a gamers

Jugar als videojocs és el passatemps principal dels nostres joves i no tan joves. Els gamers (jugadors de videojocs) són molt diversos i no es limiten a una sola consola, telèfon o plataforma PC. Els fanàtics dels videojocs tenen una gran passió per l’aventura, els reptes personals i els jocs compartits, per això hui, 29 d’agost, se celebra el Dia Internacional del Gamer per a reconéixer i celebrar la cultura dels videojocs.

Aquesta celebració se va celebrar per primera vegada en 2008 de la mà de revistes especialitzades com PlayManía, Hobby Consoles i PC Manía. Des de llavors, s’ha anat estenent any rere any a més països del món.

El Dia del Gamer és una oportunitat per a destacar la importància dels videojocs com a forma d’entreteniment, expressió artística i comunitat, però també per a recordar la necessitat d’aplicar bones pràctiques per a protegir la informació personal, previndre fraus, garantir una experiència de joc segura i protegir els comptes i la inversió dels jugadors, i també promoure una comunitat de joc més saludable i respectuosa sense donar cabuda a qüestions com el ciberassetjament i el comportament tòxic.

10 consells de ciberseguretat per a gamers

 • Mantín el teu programari actualitzat: Assegura’t que el teu sistema operatiu, controladors gràfics i programari de joc estiguen sempre actualitzats. Les actualitzacions inclouen pedaços de seguretat i et protegeixen contra vulnerabilitats conegudes per atacants.
 • Crea correus exclusius: Els videojocs en línia obliguen a crear un compte de correu. El més recomanable és crear un totalment nou i no incloure informació personal com el teu nom real, direcció o data de naixement. Els comptes dels jocs poden ser objectiu de robatori, per la qual cosa pots perdre el progrés, objectes virtuals i diners invertits en el joc. Per a protegir-la, crea també una contrasenya nova i segura.
 • Utilitza contrasenyes segures: Utilitza contrasenyes úniques i sòlides per als comptes de joc i plataformes. Evita utilitzar contrasenyes òbvies o fàcils d’endevinar. Planteja’t utilitzar un gestor de contrasenyes per a mantindre-les segures.
 • Habilita el doble factor d’autenticació (2FA): A més, de la contrasenya, necessitaràs un segon mètode de verificació com un codi enviat al telèfon, per la qual cosa el 2FA aporta una capa addicional de seguretat.
 • Atenció als enllaços i als arxius adjunts: Evita fer clic en enllaços sospitosos o descarregar arxius de fonts que no siguen de confiança. Els ciberdelinqüents, sovint, utilitzen tècniques d’enginyeria social per a enganyar els jugadors. Sigues capaç d’identificar aquestes amenaces i a prendre mesures per a evitar caure en elles.
 • Configura les opcions de privadesa: Assegura’t de revisar i d’ajustar les configuracions de privadesa en els teus comptes i les plataformes de joc. Limita la informació que comparteixes públicament i només accepta sol·licituds d’amistat de persones que coneixes.
 • No enllaces targetes de crèdit o dèbit: Molts videojocs requereixen pagaments, per la qual cosa és recomanable utilitzar un moneder virtual, per exemple, PayPal, que hauràs d’enllaçar amb un compte exclusiu. Una altra opció és comprar targetes amb diners per a gastar en ecosistemes concrets de videojocs, com són els ‘Pavos’ de Fornite.
 • Utilitza una xarxa segura: Evita connectar-te a xarxes wifi obertes no segures quan jugues. Utilitza una xarxa privada virtual (VPN) si és necessari per a xifrar-te la connexió i protegir-te les dades.
 • Instal·la un programari antivirus i antimaliciós (antimalware): En interactuar amb altres jugadors en línia, descarregar mods o utilitzar plataformes de joc, tens el risc d’exposar-te a programari maliciós i virus. Utilitza programes de seguretat de confiança i actualitzats per a protegir-te.
 • Desconfia del xat de veu i de la missatgeria: Els jugadors poden pertànyer a comunitats, per la qual cosa és important que mantingues la precaució en interactuar amb desconeguts a través de xats, audio o vídeo dins dels jocs. Evita compartir informació personal i no t’involucres en converses que et facen sentir incòmode. Pot portar a casos de grooming, cyberbullyng o ciberassetjament. Denuncia comportaments inapropiats.

Altres recomanacions a tindre en compte

 • Tanca sessió sempre: Quan acabes de jugar, tanca la sessió totalment. També és aconsellable eliminar els arxius temporals, l’historial de navegació i les cookies.
 • Descàrrega els videojocs sol en botigues oficials: Per a evitar instal·lar malware en el teu equip o dispositius, descàrrega els jocs sol a les botigues oficials.
 • Desactiva la ubicació, micròfon i cobreix les càmeres: Per a evitar el ciberespionatge inhabilita la ubicació en temps real, el micròfon i la càmera del dispositiu quan no siguen necessaris.
 • Utilitza el control parental: Si l’usuari és menor d’edat, els pares o tutors haurien d’utilitzar aplicacions de control parental. Alguns videojocs ja ho incorporen per defecte, per la qual cosa és necessari comprovar-ho.

Recorda que la ciberseguretat és essencial per a protegir tant la teua experiència de joc com la informació personal. Si prens aquestes precaucions, podràs gaudir dels jocs en línia d’una manera més segura.

 

Descarrega la infografía açí.

 

ConcienciaT més:

Curs sobre jocs en línia 

En Internet, no te la jugues