Tips de seguretat

Digues NO a la suplantació d’identitat en Internet!

A causa de l’ús generalitzat que els ciutadans fan d’Internet i els seus servicis, els ciberdelinqüents veuen en ells un nínxol de mercat per a cometre malifetes com la suplantació i robatori d’identitat, amb l’objectiu de cometre algun tipus de frau, delicte, assetjar altres usuaris, etc. Qualsevol usuari és susceptible de ser suplantat en la Xarxa, i és per això que hem llançat des de CSIRT-CV una nova campanya de conscienciació centrada a donar a conéixer als ciutadans com poden evitar esta situació i què fer en el cas que els ocórrega.
Esta nova campanya l’hem titulat “Digues NO a la suplantació d’identitat en Internet!”, i s’ha pogut seguir en el nostre Facebook i Twitter amb l’etiqueta #Nomesuplantes. A continuació, vos resumim els consells més significatius d’esta campanya.

La suplantació d’identitat en Internet és una activitat maliciosa en què un usuari es fa passar per un altre per a danyar-lo, obtindre benefici, cometre frau en nom seu, assetjar altres, etc. Pot afectar qualsevol dels usuaris, per exemple, una persona pot crear un perfil fals en nom d’un altre en una Xarxa Social, o bé robar-li la contrasenya del seu correu i interactuar suplantant-lo amb altres usuaris.

Si detectem un perfil nostre fals en què s’utilitza informació personal nostra, com una fotografia, s’estaria vulnerant el dret a la pròpia imatge d’una persona que arreplega l’article 18 de la Constitució. Podria considerar-se que es produïx una usurpació de la identitat i podria ser penat fins a 3 anys de presó segons l’article 401 del codi penal. Si algú ens roba les contrasenyes de qualsevol dels nostres servicis en Internet (Facebook, Twitter, adreça electrònica, etc.) és denunciable, el suplantador està cometent un delicte. Si vols denunciar algú que t’està suplantant en Internet, recopila tota la informació possible sobre el que succeïx: captures de pantalla, missatges, correus, etc., i acudix a les forces i cossos de seguretat de l’Estat. Una ferramenta que podeu usar per a donar validesa a les vostres proves és eGarante.

Per a saber si algú està accedint a les nostres xarxes socials, l’OSI ens ensenya com verificar-ho. Un indicatiu que ens han compromés per exemple el compte de correu, és que els nostres contactes hagen rebut correus nostres sense que nosaltres els hàgem enviat. El primer que hem de fer en este cas és canviar la nostra contrasenya i avisar els nostres contactes del que ocorre. Un bon consell perquè no et roben els teus comptes és tindre una contrasenya molt robusta, diferent per a cada compte i canviar-les ben sovint. També és convenient utilitzar la verificació en dos passos per a protegir encara més els nostres comptes i no fer un ús indegut de les nostres dades en Internet.

En el cas dels comptes bancaris, si creus que s’estan fent moviments irregulars en els teus comptes del banc sense el teu permís revisa bé els moviments bancaris i de targetes de crèdit i amb regularitat, per a saber si hi ha càrrecs que tu no has realitzat, i en cas de confirmar-se alguna anomalia contacta immediatament amb el teu banc.

A continuació, alguns enllaços que poden ser d’interés per a cada un dels servicis més utilitzats en la Xarxa:

  • Facebook

T’han robat la contrasenya? No pots accedir-hi? T’estan suplantant? Ací teniu el servici d’ajuda de Facebook per a estos casos.

Saps que són les alertes d’inici de sessió de Facebook? Són una funció de seguretat addicional que ens notifica quan algú accedix al teu compte des d’un lloc diferent del que tu li has especificat. Com més capes de protecció afegim als nostres comptes en Internet, millor per a evitar que ens roben la identitat. Un mètode que ens proporciona Facebook són les aprovacions d’inici de sessió. Ací pots consultar com activar esta opció.

Saps com denunciar un perfil, una pàgina, una imatge o qualsevol contingut denunciable en Facebook? Ací t’ho mostren.

  • Twitter

Saps com recuperar la teua contrasenya de Twitter? T’estan suplantant per robatori de contrasenya? El centre d’Ajuda de Twitter t’indica com solucionar-ho i a més t’ensenya com mantindre el teu compte segur per a evitar que et roben la identitat.

Saps com denunciar un perfil, contingut, imatges en Twitter? Ací t’expliquen des del seu centre d’ajuda com denunciar infraccions.

  • Tuenti

Creus que t’han robat la contrasenya de Tuenti? No aconseguixes accedir al teu compte? L’ajuda de Tuenti t’indica com gestionar-ho.

  • LinkedIn

Comportament estrany en el teu LinkedIn? Creus que t’han robat la contrasenya i s’estan fent passar per tu? El centre d’ajuda de Linkedin t’indica com canviar la teua contrasenya.

  • Gmail

En este enllaç et mostrem com recuperar una contrasenya en Gmail. No pots iniciar sessió amb el nom d’usuari i la contrasenya del teu compte de Google, què fer? Creus que algú està utilitzant el teu compte de Gmail? Ací  pots consultar com procedir per a recuperar-la.

  • Microsoft

Tens problemes per a iniciar sessió en el teu compte de Microsoft? Creus que una altra persona està usant el teu compte? Consulta com reinicialitzar la teua contrasenya.

  • Instagram

En este enllaç t’indiquem com recuperar el teu compte en Instagram en el cas que te l’hagen robada.