Tips de seguretat

Deu recomanacions de ciberseguretat per a les vacances

En aquesta campanya de CSIRT-CV ens volem centrar en la ciberseguretat mentre estem de vacances.

Moltes vegades en prendre’ns nostre merescut descans estival no sols desconnectem de les nostres obligacions del dia a dia, també oblidem o no tenim en compte unes certes mesures que ens mantenen a resguard de les ciberamenaces.

En 10 consells volem explicar-te què has de fer abans i durant les teues vacances per a no caure en els paranys dels ciberdelinqüents, que saben que en aquests mesos d’estiu tots baixem una mica la guàrdia.

 

Si vols passar unes vacances tranquil·les i sense ensurts, t’aconsellem que no et perdes les recomanacions de ciberseguretat que t’indiquem a continuació:

 

1. Quan viatgem, és temptador connectar-nos a les xarxes WiFI públiques i gratuïtes en determinades circumstàncies com en aeroports, cafeteries, hotels… Però, coneixes els riscos als quals t’exposes? Has de saber que són molt alts, perquè en usar-les exposem les nostres dades, el nostre trànsit i la nostra identitat de forma quasi total.

Sobretot, recorda que MAI t’has de connectar a una xarxa pública per a fer operacions bancàries.

Si finalment decideixes usar-les, pren sempre aquestes precaucions: https://concienciat.gva.es/va/infografies/infografia-de-seguretat-per-a-xarxes-publiques/

 

2. Les nostres contrasenyes són la porta principal d’entrada a la nostra identitat en la Xarxa. Si algú aconsegueix desxifrar-les pot causar un mal irreparable a la nostra imatge, relacions, treball, finances, etc.

Per a millorar la nostra seguretat hauríem de crear contrasenyes segures i protegir-les. Segueix els consells que et donem en el nostre web perquè les teues contrasenyes es convertisquen en les millors aliades de la teua seguretat:
https://concienciat.gva.es/va/sabies_que/contrasenyes-segures/

A més, et recomanem usar un gestor de contrasenyes que emmagatzemarà totes les teues contrasenyes xifrades. Així, només hauràs de recordar una contrasenya i això et facilitarà molt la teua vida en línia.

Descarrega’t la nostra “Guia d’ús de gestors de contrasenyes” per a tindre-ho tot molt clar:
https://concienciat.gva.es/va/tutorials/guia-de-uso-de-gestores-de-contrasenas/

 

3. A l’estiu és habitual que estiguem més pendents dels nostres mòbils i tauletes.

Així que no oblides prendre les mateixes precaucions o més amb aquests dispositius que les que prens amb el teu PC quan estàs a casa o en el treball. Fes-ne un bon ús, descarrega’t aquesta guia i aprén com fer-ho:

https://concienciat.gva.es/va/tutorials/bones-practiques-en-dispositius-mobils/

També et recomanem que durant les teues vacances desconnectes del WhatsApp, però com sabem que no ho faràs, dona una ullada a aquests consells:

https://concienciat.gva.es/va/tutorials/campanya-de-whatsapp-guia-dutilitzacio-segura/

 

4. Durant els mesos d’estiu ens entra molt de fem en el correu (spamphishing, falses ofertes de viatges, lloguers sospitosos…).

Cal estar molt pendent davant aquesta mena de fraus, així que no deixes de llegir-te la nostra Guia sobre phishing, aprendràs a reconéixer aquest ciberdelicte i també a combatre’l.

Descarrega-te-la ací: https://concienciat.gva.es/va/tutorials/guia-per-a-identificar-phishing/

 

5. Segur que coneixes gent nova aquestes vacances, però abans de llançar-te a donar a aqueixa persona el teu número de mòbil, acceptar-la en Instagram i altres xarxes socials i fins i tot donar-li el teu correu electrònic, pensa primer si tens ben configurada la teua vida en línia abans de deixar entrar-hi desconeguts.

No has de fer un ús indegut de les teues dades en la Xarxa, tingues present que els ciberdelinqüents a l’estiu estan especialment actius, aprofitant que estem més relaxats i a més utilitzen tècniques molt creatives per a enganyar-nos.

Si no tens massa clar quina informació és convenient NO exposar en la Xarxa, sobretot en les xarxes socials, llig aquestes recomanacions abans de fer les maletes:
https://concienciat.gva.es/va/tips_de_seguretat/us-indegut-de-dades-en-la-xarxa/

 

6. En aquesta època de l’any, en tindre més temps lliure, és molt habitual usar Jocs Online.

Existeixen molts riscos associats a aquesta mena d’oci, des dels relacionats amb continguts no apropiats, l’exposició de dades de caràcter personal i/o bancàries, fins als riscos lligats a la descàrrega de malware quan s’usen aquests videojocs en la Xarxa.

Com sempre, és important usar un equip el més segur possible (antivirus actualitzat, firewall, etc.) i que el lloc de descàrrega siga fiable.

Des de CSIRT-CV us donem uns consells bàsics, sobretot dirigits als més joves per a un ús responsable i segur tant de videojocs com de jocs en línia:
https://concienciat.gva.es/va/tips_de_seguretat/en-internet-no-te-la-jugues/

 

7. Si tens fills adolescents, t’hauràs adonat que a l’estiu passen més temps amb els seus ordinadors, tauletes i mòbils. A més, durant gran part del dia solen estar connectats a les seues xarxes socials, compartint fotos i continguts que no sempre són els més adequats.

Per això, ara que els adults també tenim més temps per a estar amb ells, hauríem d’ensenyar-los que la vida en Internet té els mateixos perills que la vida real:

https://concienciat.gva.es/va/tips_de_seguretat/mama-papa-altres-xiquets-macacen-per-internet/

Els docents també poden plantejar-se ajudar els seus alumnes amb la ciberseguretat, seguint aquests consells que descrivim en la nostra campanya titulada: “Ciberseguretat, una assignatura pendent”:

https://concienciat.gva.es/va/tips_de_seguretat/ciberseguretat-una-assignatura-pendent/

 

8. Compte amb els lloguers vacacionals. Revisa bé les publicacions de les ofertes, abans de llançar-te per elles perquè podrien ser fraus:

  • Les fotografies han de ser de qualitat i, si n’hi ha poques, desconfia.
  • Sospita si la persona que realitza el lloguer és difícil de contactar o no ens ofereix massa informació.
  • Si és una ganga massa bona per a ser veritat, sol ser una estafa.
  • Investiga: el web és segur? l’anunci es troba també en altres webs de lloguer i l’amo o arrendador és sempre el mateix?
  • Si t’arriben multitud de correus electrònics d’ofertes de viatges de vacances sense tu estar registrat en cap web, revisa’ls amb deteniment i no hi accedisques, si no confies plenament. Poden ser falsos anuncis.

Segueix aquestes recomanacions a l’hora de fer un lloguer vacacional i t’evitaràs disgustos.

 

9. Emporta’t els teus dispositius de vacances, però amb un antivirus de qualitat i fiable instal·lat en tots ells. No oblides mantindre el teu software sempre actualitzat, ja que es tracta d’una pràctica determinant en matèria de protecció.

A més, existeixen altres eines de seguretat com els firewalls, gràcies a ells es pot inspeccionar el trànsit web, identificar usuaris, i bloquejar accessos no autoritzats. Existeixen firewalls de tota mena: de filtrat de paquets, de proxy, software, hardware o núvol.

Si vols repassar conceptes bàsics de seguretat, pots fer-ho ací: https://concienciat.gva.es/va/tips_de_seguretat/consells-basics-sobre-seguretat/

 

10. Fes còpies de seguretat abans d’anar-te de vacances, així no perdràs la informació en cas de robatori, pèrdua i fins i tot a l’hora de recuperació de dades en cas de ciberincidents, errors humans, tècnics o naturals.

Emmagatzema les còpies de seguretat en suports com els discos durs externs, les memòries USB, i fins i tot, el núvol. En el cas de les xarxes socials, aquestes plataformes solen comptar amb eines i opcions de backup.

Per a una adequada gestió de còpies de seguretat, descarrega’t este pdf de Incibe:

https://www.incibe.es/sites/default/files/contenidos/guias/guia-copias-de-seguridad.pdf

 

Ací acaba la campanya de CSIRT-CV: “Deu recomanacions de ciberseguretat per a les vacances”. Hem volgut mostrar els ciberriscos als quals estem exposats quan deixem el nostre entorn habitual i ens emportem amb nosaltres els nostres dispositius mòbils.

També us hem volgut recordar algunes mesures que cal prendre abans d’anar-nos de vacances, com assegurar-nos que tenim contrasenyes robustes, fer backup de la nostra informació important per a poder recuperar-la en cas de pèrdua o robatori i, com no, tindre instal·lat en tots els dispositius que ens emportarem, un antivirus fiable i de qualitat.

Esperem que aquests consells us servisquen per a passar unes vacances tranquil·les i sobretot, cibersegures.

Pots trobar els consells d’aquesta campanya en les nostres xarxes socials Facebook i Twitter buscant el hashtag #VacacionesCiberseguras.