Durant la pandèmia per la COVID-19 els infants han intensificat el seu contacte amb la tecnologia i dispositius de casa. Molts d’ells han adoptat nous costums que, a vegades, no són tot el cibersegures que haurien de ser. Per aquest motiu i amb l’objectiu que els menors es moguen per la Xarxa amb totes les garanties de seguretat, hem confeccionat algunes recomanacions, tant per a ells com per a les seues mares i pares, que creiem que seran molt útils d’ara endavant.
Les videotelefonades s’han convertit en l’eina indispensable per al seguiment de les classes en línia. Com molts altres dispositius, les càmeres web poden posar en risc la nostra privacitat i la dels qui comparteixen la videotelefonada amb nosaltres. Et recomanem que, abans que el teu fill/a inicie una classe en línia, revises que no hi ha informació privada a la vista; informa’l que durant la classe no pot gravar ni els seus companys ni professors, ni molt menys penjar imatges de la videotelefonada en xarxes socials; i finalment recorda-li que apague la càmera o tape l’objectiu en acabar la classe. Ací pots obtindre més informació sobre videotelefonades segures.
Has d’assegurar-te que els enllaços que li arriben al teu fill/a per a entrar en les seues classes o reunions en línia provenen de persones conegudes. Si és el teu fill/a el que vol crear una reunió, recomana-li que ho faça utilitzant una contrasenya, així només qui conega la contrasenya podrà entrar-hi. Si utilitza xats per a comunicar-se amb els professors, amics i familiars, has de fer-li saber com és de perillós parlar amb altres persones que no conega personalment. El Grooming i la Suplantació d’identitat estan a l’ordre del dia. Visita les nostres “Històries virtuals per a no dormir” per a entendre millor de què et parlem.
Internet és un lloc ideal per a trobar recursos que poden facilitar les coses a l’hora de fer les tasques. Però heu de fer saber als vostres fills/es que molta informació que trobem en la Xarxa és generada per altres usuaris, i no és necessàriament certa. Heu d’ensenyar-los que aprenguen a contrastar la informació, tant la que troben per Internet, com la que els arribe a través de xarxes socials. Per a aclarir els seus dubtes, podeu remetre’ls a la nostra campanya “Stop Fake News“.
A més, recorda’ls que existeixen lleis que protegeixen els drets d’autor i no es pot copiar lliurement tot el que hi ha en Internet. No tot val a l’hora de fer els deures!
Ara que els vostres fills/es ja estan familiaritzats amb les plataformes d’estudi, heu d’informar-los que en aquests llocs es pot fomentar l’assetjament virtual. És necessari que sàpien que mai s’ha de continuar una cadena de desprestigi, i que vos han d’informar, a vosaltres mateixos o els seus professors, si coneixen algun cas de cyberbulling en la Xarxa.
Per a seguir les classes en línia de manera segura, és necessari tindre en compte algunes mesures de seguretat. Feu saber als vostres fills/es com és d’important tindre en compte aquestes mesures quan es navega per la Xarxa: Fer ús de contrasenyes segures, no descarregar programari de fonts no fiables, usar antivirus, no obrir correus ni punxar enllaços de fonts desconegudes, i no accedir a pàgines de dubtosa reputació, són unes mesures bàsiques que heu de conéixer. No us confieu pensant que ho sabeu tot, us recomanem que reviseu els nostres consells bàsics de ciberseguretat per a comprovar si compliu amb el que allí s’hi diu.
Els videojocs en línia, a més d’haver sigut durant aquest temps un recurs d’entreteniment per a infants i majors, també poden haver sigut una font de riscos a tindre en consideració. Heu d’informar els vostres fills/es que durant el joc en línia mai s’ha de revelar informació privada com el correu electrònic, nom real, número de mòbil o adreça postal. Així mateix, han de desconfiar de les versions gratuïtes de videojocs que sabeu que són de pagament, ja que en moltes ocasions poden dur “malware incorporat”. Veure notícia relacionada.
Perquè cada membre de la casa haja pogut complir amb les seues obligacions de teletreball i classes en línia, és possible que hàgeu hagut de compartir els ordinadors i tauletes de casa. Si ha sigut el cas, és molt important que cada usuari de l’equip tinga el seu propi compte, de manera que a més d’aconseguir que cadascun veja “només el seu”, s’impedirà que s’esborren arxius per error. Podeu repassar la nostra Guia de teletreball per si esteu en aquesta situació i necessiteu algun consell més.
A més de treballar, estudiar i jugar, també hem dedicat més temps de l’habitual a les nostres xarxes socials, això ha pogut suposar una excessiva difusió d’informació privada tant personal com d’amics, familiars, etc. (fotos, vídeos, comentaris desafortunats, notícies falses). Recorda que la informació que difongues pot caure en mans alienes que poden fer-ne un ús malintencionat. Seguretat per a tothom.
Per a estar més tranquils amb l’ús que fan els menors dels dispositius, és recomanable que vos instal·leu un Software de control parental. No es tracta d’un/a cuidador/a en línia, sinó d’una eina que permetrà saber quins llocs web visiten els vostres fills i filles, quant temps inverteixen en cada tasca i, fins i tot, bloquejar determinats llocs com xarxes socials o web que els infants no haurien de visitar mai. Aprofiteu i feu, al costat dels vostres fills/es, el curs d‘Internet per a menors, segur que us serà de gran utilitat.
I si teniu ganes d’adquirir més coneixement sobre ciberseguretat, durant aquest estiu podeu visitar els nostres portals CSIRT-CV y concienciaT. Hi trobareu nombrosos recursos per a la vostra formació en ciberseguretat. A més, tot el que aprengueu us vindrà molt bé de cara al pròxim curs, per a ensenyar als vostres fills/es com fer ús de les plataformes educatives i navegar per la Xarxa de manera segura.