Cursos

Seguretat en Internet per a menors

Microcurs de seguretat, publicat per CSIRT-CV, en què es tracta el tema de la seguretat dels menors en Internet.

Internet s’ha convertit en una revolució en l’última dècada, fent realitat aspectes que fa alguns anys per a la major part de les persones, eren únicament una qüestió de ciència-ficció. No obstant això, hi ha una clara diferència entre els usuaris que han “adoptat” Internet com a mitjà de comunicació i aquells que “natius digitals”. És a dir, usuaris per als que no va haver-hi una època de la seua vida en què Internet, tal com la coneixem hui, no existia.

Aquests són, com és natural, els menors, especialment aquells ubicats en el rang d’edat entre huit i quinze anys, que constitueixen no sols aquells que definiran el futur de la xarxa, sinó aquells que, pel fet de nàixer en un món ja connectat, consideren aquest fet de manera més natural i menys extraordinària, reduint al màxim la distància que estableixen entre la seua vida “electrònica” i la seua vida “física”; la seua identitat digital és únicament una dimensió més de la seua identitat personal. Internet és una part més de la seua vida social, igual que ho és anar al cine o parlar amb els companys de classe.

Si bé Internet actua de manera positiva, ampliant la vida social de la persona (entre altres coses), també cal tindre en compte que igual que en el “món real” hi ha certes normes de comportament o es prenen certes precaucions, en el “món virtual” també les ha d’haver-hi.

Els principals problemes relatius a la utilització d’Internet per part de menors radiquen en la ingenuïtat, bona fe o simple desconeixement del que pot amagar-se a l’altre costat de la xarxa. Amb aquest microcurs, que publica CSIRT-CV es, tracta de conscienciar en aquest àmbit, tant a pares com educadors, dels perills de la Xarxa cap als menors i de com mitigar-los.

Per a sol·licitar la matrícula en el curs, és necessari estar registrat en SAPS, la nova plataforma de formació gratuïta online de la Generalitat Valenciana:

 • Si encara NO està registrat en SAPS, polse l’enllaç següent: Registrar-se en SAPS
 • Si ja està registrat en SAPS, punxe sobre la imatge que es mostra al final de la pàgina per a sol·licitar la matrícula.

Tinga en compte que si ja va realitzar algun curs en la plataforma de SAPS, ha d’usar eixe mateix usuari per a accedir a este nou curs.

Dirigit a:

Empleats/ades de la Generalitat Valenciana i a ciutadans/danes de la Comunitat Valenciana.

Duració:

El curs té una durada aproximada d’1 hora.

Llengua:

El contingut del curs s’imparteix en castellà, encara que les qüestions que l’alumne/a puga realitzar sobre el curs poden fer-se tant en valencià com en castellà.

Certificat:

S’obté un certificat d’aprofitament firmat pel Director General de Tecnologies de la Informació de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic.

Metodologia:

Sessió online d’autoaprenentatge personal, on s’han de llegir tots els capítols proposats en el Curs de forma seqüencial i finalment realitzar l’exercici d’autoavaluació i superar-ho. Es recomana l’ús de la missatgeria de la plataforma, per a realitzar les consultes dels dubtes que puguen sorgir-li.

Calificació:

Per a superar el curs cal obtindre una puntuació d’almens el 50% en el qüestionari final del curs.

Temari:
 1. Presentació.
 2. Objectius d’aprenentatge.
 3. Seguretat en el correu electrònic.
 4. Seguretat en navegació web.
 5. Seguretat en missatgeria instantània
 6. Seguretat en P2P
 7. Seguretat en xarxes socials
 8. Seguretat i sistemes
 9. Seguretat i telefonia mòbil
 10. Eines gratuïtes
 11. Resum de recomanacions
 12. Autoavaluació