Sabies que...?

STOP Fake News! Tu pots parar les notícies falses

Les notícies falses ens envolten cada dia, sobretot en les xarxes socials, però també en certs mitjans “seriosos” que no es prenen la molèstia de contrastar la informació. Hem de ser molt acurats per a no deixar-nos manipular. Correm el risc de creure en elles, difondre-les i, fins i tot, que ens condicionen a l’hora de prendre decisions.

 

Tingues en compte una cosa important: les “fake news” no sols es lligen, també es veuen i se senten. Els deepfakes o notícies ‘ultrafalses’ usen la intel·ligència artificial per a crear contingut fals suplantant la identitat de les persones. Són bàsicament de dos tipus: deepface (superposar el rostre d’una persona en el d’una altra i falsificar els seus gestos) i deepvoice (suplantació de la veu, creant discursos falsos). Això vol dir que qualsevol vídeo o àudio pot ser manipulat, no sols els textos escrits.

 

Aplica aquestes pautes per a assegurar-te que la informació que reps i comparteixes està basada en fets REALS:

      • PENSA PER A CREURE, en lloc de “veure per a creure”: no assumisques que tot el que lliges i sembla cert… és cert.
      • PENSA ABANS DE COMPARTIR: No has vist res similar en cap altre lloc? Apel·la a una reacció EMOCIONAL intensa, per a bé o per a mal? Recorre al ‘no deixes que ens enganyen’? Va contra ‘els altres’, els qui pensen diferent? Aporta números, xifres i afirmacions rotundes sense citar la font original? Si tens dubtes o no domines el tema del qual parla, busca informació en alguna font fiable.
      • Davant el DUBTE, NO COMPARTISQUES, no reenvies i, si és possible, identifica la notícia com a faula, indica-ho en el grup de WhatsApp o dis-ho al contacte que te l’ha enviada. No tingues pressa per ser el primer a compartir, pots ser el primer a ficar la pota.
      • No compartisques articles llegint NOMÉS EL TITULAR. Llig la notícia SENCERA.
      • Esbrina la FONT REAL: un blog no serà tan de confiança com una revista acadèmica reconeguda. Qui és la font? Quins són els seus objectius? Fixa’t també en altres fonts de suport citades: Existeixen? Són fiables?
      • Investiga el FINANÇAMENT: fins i tot les publicacions legítimes tenen patrocinadors i anunciants, amb interessos que poden influir en un article o una font. Comprova si l’article és finançat i per qui.
      • Verifica en GOOGLE: cerca la notícia, comprova la veracitat de les DADES que se citen, situa-la en el seu context real mitjançant la DATA. És una història antiga o repetida?
      • Fixa’t en la REDACCIÓ, en si la notícia està ben escrita, amb ortografia i gramàtica correctes.
      • Frena les FAULES: si reps missatge per WhatsApp o Facebook que és clarament tendenciós o cridaner, desconfia. Pots buscar la imatge en Google Imatges per a veure si és certa, o acudir a fonts autoritzades com els comptes de @policia o @guardiacivil en Twitter, i també…
      • Consulta a VERIFICADORS, ‘fact checkers’ o comprovadors de fets, que tracten de frenar la difusió de faules. Els més coneguts són Maldita.es i Newtral, a més, agències de notícies com Efe han inclòs una pestanya de verificació en el seu web.
      • “NO HO VEURÀS EN ELS MITJANS”… per alguna cosa serà. Aquest afegitó i altres per l’estil han de fer-te sospitar. Si alguna cosa no apareix “en els mitjans”, segurament no és certa.
      • Compte amb els MOMENTS ESPECIALS: una pandèmia, un atemptat, unes eleccions, incidents en una ciutat o l’estiu, quan escassegen les notícies, són moments en els quals les faules es multipliquen.
      • Compte amb els COMENTARIS: fins i tot si l’article, vídeo o publicació és legítim, para atenció als comentaris que l’acompanyen. Poden ser generats automàticament per bots, o per persones contractades per a publicar informació errònia, confusa o falsa.
      • Verifica ELS TEUS BIAIXOS: amb sinceritat, pregunta’t si els teus propis prejudicis podrien influir en la teua reacció a una notícia. Hauràs sentit parlar del filtre bombolla, i que les persones només llegim fonts que confirmen les nostres creences. Posa’t a prova llegint altres fonts que normalment no miraries o altres autors amb una manera de pensar oposada a la teua. Així entrenes l’observació, l’empatia i el pensament crític, en definitiva, la intel·ligència.
      • Falses i PERILLOSES: les ‘fake news’ també poden contindre malware.

 

Tan consolidades estan les fake news al nostre país que tenim fins a un retrat robot de la faula espanyola: és una mentida sanitària enviada per WhatsApp. Per a frenar la desinformació, aplica la desconfiança per defecte i usa el pensament crític. No confies en el primer que t’arribe, per molt que qui ho compartisca puga ser una persona del teu cercle més íntim, un amic o un familiar.

 

ConcienciaT més:

CSIRT-CV promou la campanya de conscienciació STOP FAKE NEWS!, amb consells per a identificar i frenar les campanyes de desinformació i les notícies falses.