Tips de seguretat

7 errors de ciberseguretat que no hauries de cometre

Amb aquesta campanya de conscienciació, CSIRT-CV ens recorda la importància de la ciberseguretat quan naveguem per Internet.

L’objectiu de la campanya és, que a través de 7 errors que habitualment solem cometre, entenguem els riscos al fet que ens sotmetem i millorem els nostres hàbits quan fem ús de les noves tecnologies.

També pots seguir la campanya en les nostres xarxes socials de Facebook i Twitter amb l’etiqueta #ErroresEnlaRed

El 03 de març comencem, de manera que cada dia anirem afegint un nou error i consells de com hem d’evitar-lo.

L’objectiu de CSIRT-CV és que estiguem “Tots segurs en la Xarxa”.

 

ERROR 1:

Tens la mateixa contrasenya per a tots els teus comptes?

Usar la mateixa contrasenya per a accedir a les teues xarxes socials i al teu compte de banc no és una bona idea. Seràs un blanc molt fàcil per a qualsevol ciberdelinqüent o persona malintencionada amb la qual et creues en la Xarxa.

Utilitza un gestor de contrasenyes per a poder manejar-te fàcilment amb totes les teues credencials d’accés.

A més, et recomanem que lliges els nostres consells bàsics de seguretat.

 

ERROR 2:

Et connectes a xarxes WIFI públiques?

Evita connectar-te a xarxes WIFI públiques, sobretot, si realitzaràs operacions bancàries. En aquestes xarxes obertes, qualsevol ciberdelinqüent podria estar espiant la xarxa i robar-te contrasenyes tan importants com la d’accés al teu compte bancari.

Si encara ho fas així, fixa’t que siga sempre a través d’HTTPS (cerca el cadenat tancat) perquè la informació vaja xifrada.

Ja ho saps, la pròxima vegada, abans d’enganxar-te a una WIFI pública, pensa-t’ho dues vegades.

A més, et recomanem que realitzes el nostre curs curs de seguretat en xarxes sense fils.

 

ERROR 3:

Utilitces contrasenyes insegures?

Sembla increïble que una de les contrasenyes més freqüents continue sent 123456. És un error molt habitual utilitzar nombre i any de naixement i, fins i tot, el nom d’una mascota.

Una contrasenya robusta ha de tindre 8 o més caràcters, majúscules i minúscules, signes de puntuació i caràcters especials (%, $, &,…) i sobretot, canvia-les periòdicament i així els teus comptes estaran sempre segurs.

No li ho poses fàcil als ciberdelinqüents.

 

ERROR 4:

Cura amb els adjunts que reps per email!

Si reps un fitxer adjunt des d’un compte desconegut: No l’òbrigues mai! Probablement és maliciós.

Si te l’envia un conegut, però et sembla “estrany”, consulta’l abans d’obrir-lo. No sigues víctima del phishing! Protegeix la teua informació de malwares tan perillosos com el ransomware: https://concienciat.gva.es/va/cursos/introduccio-al-malware/

 

ERROR 5:

Denúncia si ets víctima d’un ciberdelicte!

No penses que no es pot fer res. Si han suplantat la teua identitat en Xarxes Socials, denuncia-ho com més prompte millor.

Tampoc pagues el rescat als segrestadors per a recuperar la teua informació si ets víctima d’un ransomware, DENUNCIA-HO. No ho oblides!

Et recomanem que realitzes el nostre curs sobre “Delictes Tecnològics”: https://concienciat.gva.es/va/cursos/delictes-tecnologics/

 

ERROR 6:

Recorda mantindre la privacitat!

Un error molt comú és no ser acurats amb la informació que manegem en el nostre lloc de treball i és una cosa que et pot portar conseqüències nefastes en qualsevol carrera professional.

Pren certes precaucions com tancar sempre totes les sessions dels teus comptes de xarxes socials o de qualsevol altre servei i, si t’absentes un moment, recorda blocar sempre el teu equip.

Consulta la nostra infografia sobre seguretat en el lloc de treball: https://concienciat.gva.es/va/infografies/infografia-amb-consells-sobre-seguretat-lloc-de-treball/

 

ERROR 7:

Contrasenyes per defecte?

Has canviat la contrasenya que ve per defecte en l’encaminador de la teua casa o negoci?

Si la resposta és no, canvia-la al més prompte possible i t’estalviaràs molts maldecaps en el cas que ciberdelinqüents aconseguisquen accedir a la informació de la companyia a la qual pertany el teu dispositiu.

A més, recorda mantindre sempre actualitzat la seua firmware. Tant el canvi de contrasenya com l’actualització del microprogramari l’hauries de fer en qualsevol dispositiu IoT que tingues a casa.

Consulta nuestra infografía sobre consejos de seguridad para dispositivos IoT: https://concienciat.gva.es/va/infografies/infografia-amb-consells-de-seguretat-sobre-dispositius-iot/