Cada vegada disposem de més elements que ens ajuden a monitoritzar la nostra activitat, el nostre entorn i inclús la nostra pròpia salut. Elements com ara aplicacions per als telèfons intel·ligents o els dispositius portables (rellotges intel·ligents, ulleres de realitat augmentada, roba tecnològica, polseres electròniques, etc.) arrepleguen molta informació nostra que cal saber protegir. És per això, que des de CSIRT-CV volÃem oferir una sèrie de consells genèrics en esta campanya de conscienciació, que ens ajuden sobre com utilitzar este tipus d’aplicacions i dispositius per a salvaguardar les nostres dades més sensibles.
Durant el temps que ha durat esta campanya de conscienciació, s’han emés consells diaris en les xarxes socials en què CSIRT-CV està present (Facebook i Twitter) amb l’etiqueta #miwearableseguro, on podeu consultar-los tots. No obstant això, vos oferim acà un breu resum dels consells més rellevants:
Recorda que algunes cà meres de fotos o la mateixa del telèfon té la capacitat de geolocalitzar les fotos que fem. Si després eixes fotos es distribuïxen per Internet és possible que gent que no vullgues sà pia exactament on et trobes, o inclús on està ta casa. Si no vols que es geolocalitzen les teues fotografies, desactiva esta opció.
Moltes aplicacions de les que utilitzem per a quantificar l’esport que fem permeten compartir el recorregut que hem fet, siga amb bici, corrent, caminant, etc. Pensa si realment vols compartir eixa informació amb el públic, si per exemple el recorregut comença sempre en el mateix lloc, tot el món sabrà on vius!
Les aplicacions que instal·lem en el nostre telèfon intel·ligent, o vénen integrades en els nostres dispositius portables han de ser sempre procedents de fonts confiables i mantindre’s sempre actualitzades. A més, moltes estan integrades amb algun servici Web en el núvol, amb la qual cosa pots accedir des d’Internet a les teues dades. Recorda configurar de forma adequada eixe servici Web i la mateixa aplicació per a no fer visible el que no vols que ho siga, establir una contrasenya robusta d’accés i utilitzar sempre xifratge https per a accedir a eixos servicis Web.
Recorda també que els dispositius portables són més fà cils de perdre, aixà que no hi emmagatzemes informació confidencial. Si és possible establix tant en el teu telèfon, com camèra, tauleta tà ctil o dispositius portables, bloqueig de pantalla per patró o pin. De la mateixa manera recomanem connectar-nos a xarxes WiFi de confiança i evitar portar la WiFi sempre connectada si no s’ha d’utilitzar.
Les noves formes de pagament que sorgixen a través dels dispositus portables (a través del telèfon intel·ligent, polseres, etc.) fan que els ciberdelinqüents tinguen més opcions per a robar-nos, és convenient per tant que extremem les precaucions quan se’n fa ús i controlem de forma més precisa les transaccions.
Cada dia apareixen nous models de dispositius portables per la qual cosa el mercat de segona mà  és molt actiu. Si compres o vens un d’estos dispositius, assegura’t de desvincular tots els comptes de les aplicacions que utilitzes de manera que el nou o anterior propietari no puga accedir a les teues dades.
Els dispositius portables o dispositius amb WebCam poden ser molt útils tant si els usem per a gravar el nostre recorregut amb bicicleta com per a vigilar els nostres bebés, però cal tindre en compte que s’han de configurar de manera que si volem accedir a la WebCam des d’Internet cal restringir el seu accés amb una contrasenya robusta perquè no estiga exposada a tafaners. De la mateixa manera es recomana tindre tapades les WebCam quan no s’hagen d’usar.
Per últim, volem comentar que tots els consells estan disponibles seguint l’etiqueta #miwearableseguro tal com hem comentat, tant en Facebook com en Twitter.