Sabies que...?
Día Internacional Contra el Acoso Escolar

Sabies que… hui se celebra el Dia Internacional Contra la Violència l’Assetjament Escolar, que inclou el ciberassetjament?

Cada 2 de novembre, se celebra el Dia Dia Internacional Contra la Violència l’Assetjament Escolar, que inclou el ciberassetjament. Amb això es pretén conscienciar la població mundial sobre una classe de violència que afecta milions de xiquets i joves arreu del món. En CSIRT-CV ens sumem a la causa per a posar fre a aquesta situació.

L’assetjament escolar o bullying és entés com el maltractament psicològic, verbal o físic cap a un alumne o alumna produït per un o més companys i companyes de manera reiterada al llarg d’un temps determinat.

Quan l’assetjament s’exerceix a través de les tecnologies de la informació i la comunicació o mitjans telemàtics es coneix com a ciberassetjament escolar o ciberbullying.

Cada any són molts els joves que no suporten la pressió de la humiliació provocada pel ciberassetjament escolar o ciberbulling i acaben suïcidant-se.

L’Estudi sobre Conducta Suïcida i Salut Mental en la Infància i l’Adolescència a Espanya (2012-2022) realitzat per la Fundació ANAR assenyala que els casos atesos en aquest organisme per idees suïcides durant aquests deu anys s’han multiplicat per 23,7 i els intents de suïcidi per 25,9.

Segons altres fonts, Espanya és el primer país a la Unió Europea en casos d’assetjament escolar. Set de cada deu estudiants han patit assetjament escolar. Els suïcidis en menors de quinze anys s’han triplicat, i han passat de set suïcidis l’any 2019 a 22 en 2021.

 

Característiques de l’assetjament escolar

Intencionalitat. L’agressió es dirigeix a una persona en concret amb l’objectiu de convertir-la en víctima.

Repetició. L’acció agressiva és repetitiva en el temps i això genera el sofriment continuat en la víctima.

Grup o col·lectiu. Normalment hi ha diversos agressors.

Desequilibri de poder. Es produeix una desigualtat de poder físic, psicològic o social, que genera un desequilibri de forces en les relacions interpersonals.

Indefensió. L’objectiu del maltractament sol ser un sol alumne o alumna, que es posiciona en una situació d’indefensió.

Observadors passius. Els casos d’assetjament són coneguts per terceres persones sense que contribuïsquen al seu cessament i es dediquen a observar.

 

Conseqüències de l’assetjament

Per a la víctima: fracàs escolar, risc físic, trauma psicològic, ansietat, infelicitat, problemes de personalitat i risc per al seu desenvolupament equilibrat.

Per a l’agressor o agressora: manifestació d’una conducta antisocial, una pràctica d’obtenció de poder basada en l’agressió, que pot perpetuar-se en la vida adulta i, fins i tot, una sobrevaloració i normalització del fet violent com a socialment acceptable i recompensat.

Per als observadors: pot conduir a una actitud passiva i complaent o tolerant davant de la injustícia i una percepció equivocada de vàlua personal.

 

Ciberassetjament escolar

El ciberassetjament escolar és l’assetjament psicològic entre joves. Quan un menor en turmenta, amenaça, assetja, humilia o molesta un altre/a mitjançant internet, telèfons mòbils, consoles de jocs en línia o altres tecnologies telemàtiques i inclou actuacions de xantatge, vexacions i insults.

El ciberassetjament escolar no es tracta de l’assetjament o abús d’índole sexual ni tampoc d’aquell en el qual intervé un adult. Si intervé un adult s’utilitza el terme més general de ciberassetjament.

 

Com es produeix

Depén de la tecnologia que utilitze l’assetjador i de la seua imaginació. A continuació, et deixem uns quants exemples de com es pot produir:

  • Fer una foto compromesa de la víctima i publicar-la en una xarxa social perquè tots els amics la vegen i deixar-la/-lo en ridícul.
  • Fer-se passar per la víctima en fòrums o xats, insultant i desqualificant tercers, amb la finalitat que tota aquesta gent es pose en contra seu i l’ataquen posteriorment.
  • Crear un perfil fals de la víctima en xarxes socials i escriure comentaris a manera de confessió vergonyosos i en contra de la seua reputació.
  • Provocar la víctima en fòrums i xarxes socials perquè diga o faça alguna cosa incorrecta, així com crear-li un estat d’angoixa en la xarxa amb missatges amenaçadors.

 

Com actuar davant d’un cas de ciberassetjament escolar

Si t’arriba un missatge per una xarxa social o correu electrònic a través del qual tracten d’humiliar-te o amenaçar-te:

  • No respongues a les provocacions. Això és el que busca l’agressor en tu. Si respons, incrementaràs la tensió i amb això la gravetat del problema.
  • Guarda proves dels fets sempre que pugues, per si arriba el moment de denunciar-los davant de la policia.
  • Confia en els teus pares, professors o alguna organització especialitzada en el tema i conta’ls el que ha ocorregut tan prompte com siga possible. Busca el seu suport i col·laboració.
  • Per a qualsevol consulta relacionada amb l’assetjament a menors pots dirigir-te a la Fundació ANAR, on trobaràs informació bàsica per a detectar i prevenir l’assetjament escolar, sigues menor d’edat, pare o docent.

 

Si ets jove…

  • No facilites mai les teues contrasenyes a ningú, i si alguna vegada et veus obligat a fer-ho, canvia-la de seguida.
  • Sigues prudent amb la teua informació personal com ara número de telèfon, adreça, fotografies… i tot el que mostres de tu en xats, fòrums i xarxes socials. Tota la informació publicada és pública i queda fora del teu control. En situacions de ciberassetjament escolar es pot girar en contra teu.

Si pateixes tu, els teus fills o qualsevol amic teu una situació d’aquest tipus o similar amb insults verbals, rebuig social o intimidació psicològica en la vida real o a través d’internet, ja siga per mitjà de correus electrònics, xarxes socials, fòrums o qualsevol altre tipus similar, estàs sent assetjat i pots posar-li fre.

Telefona al 900 018 018 del Ministeri d’Educació i Formació Professional i t’atendran professionals, les 24 hores del dia, de manera gratuïta i totalment anònima. En la pàgina web de la Conselleria d’Educació, Cultura y Esport també ports trobar informació de protocols per a la igualtat i la convivència a l’aula.

Recorda que  també pots fer-nos arribar alguna informació o consulta sobre ciberassetjament escolar a CSIRT-CV a través del nostre formulari de contacte. #StopBullying

 

concienciaT més sobre ciberseguretat visitant aquests articles:

Mamà, Papà… altres xiquets m’acacen per internet

En internet, no te la jugues