Sabies que...?

ACTUALITZACIÓ: CSIRT-CV participa en les XVII Jornades STIC CCN-CERT i V Jornades de Ciberdefensa: ESPDEF-CERT

CSIRT-CV ha participat en les XVII Jornades STIC CCN-CERT i V Jornades de Ciberdefensa: ESPDEF-CERT, organitzades pel Centre Criptològic Nacional (CCN), amb el lema “Compartir per a guanyar”, entre el 28 i el 30 de novembre a Madrid (cinemes Kinépolis – Ciudad de la Imagen).

Amb el suport de 109 empreses i organitzacions líders del sector de la ciberseguretat i més de 135 ponents de prestigi reconegut, estes jornades han congregat més de 3.800 professionals del sector de manera presencial i més de 5.000 en línia.

Al llarg d’estos tres dies, segons explica el CCN en el seu web, s’han exposat i compartit “les anàlisis i investigacions més rellevants sobre ciberamenaces, ciberdelicte, operacions militars en el ciberespai, iniciatives nacionals com l’Esquema Nacional de Seguretat (ENS) i el compliment normatiu”.

L’anàlisi de les tecnologies quàntiques i postquàntiques (PYQTEC), els avanços en tecnologia 5G, en intel·ligència artificial, la presentació de productes i tecnologies de seguretat, així com les iniciatives centrades en emprenedoria i innovació en ciberseguretat o l’anàlisi del mercat laboral han sigut uns altres dels temes que es tractaran en estes jornades.

Per la seua banda, l’objectiu de la participació de CSIRT-CV ha sigut exposar els processos d’investigació i anàlisi en profunditat dels sistemes i amenaces als quals estan exposades les ciutats intel·ligents en general, amb la finalitat de poder generar mesures per a reduir o eliminar l’impacte.

Concretament, la nostra companya Marina Galiano amb la ponència denominada “L’Ampere contra Càrrega: atacar un carregador elèctric en una ciutat intel·ligent” ha centrat la seua intervenció en les conseqüències que patix un carregador elèctric així com els sensors d’ompliment de la recollida de residus i les càmera de vigilància del trànsit quan rep atacs de ciberdelinqüents.

També ha explicat quines podrien ser les conseqüències a nivell social de produir-se estos ciberatacs.

SmartCity és un projecte d’investigació, emmarcat dins de l’àmbit de la Ciberseguretat Industrial, que du a terme CSIRT-CV en col·laboració amb l’Ajuntament de València, per a la realització de proves amb la finalitat de saber què passaria si foren manipulats dispositius IoT, que es troben actualment repartits per la ciutat, i sobretot per a minimitzar el seu impacte en la societat.

Et convidem a veure el següent vídeo en el qual pots fer-te una idea sobre aquest tema.