Jugar als videojocs és el passatemps principal dels nostres joves i no tan joves. Els gamers (jugadors de videojocs) són molt diversos i no es limiten a una sola consola, telèfon o plataforma PC. Els fanà tics dels videojocs tenen una gran passió per l’aventura, els reptes personals i els jocs compartits, per això hui, 29 d’agost, se celebra el Dia Internacional del Gamer per a reconéixer i celebrar la cultura dels videojocs.
Aquesta celebració se va celebrar per primera vegada en 2008 de la mà de revistes especialitzades com PlayManÃa, Hobby Consoles i PC ManÃa. Des de llavors, s’ha anat estenent any rere any a més països del món.
El Dia del Gamer és una oportunitat per a destacar la importà ncia dels videojocs com a forma d’entreteniment, expressió artÃstica i comunitat, però també per a recordar la necessitat d’aplicar bones prà ctiques per a protegir la informació personal, previndre fraus, garantir una experiència de joc segura i protegir els comptes i la inversió dels jugadors, i també promoure una comunitat de joc més saludable i respectuosa sense donar cabuda a qüestions com el ciberassetjament i el comportament tòxic.
10 consells de ciberseguretat per a gamers
- MantÃn el teu programari actualitzat: Assegura’t que el teu sistema operatiu, controladors grà fics i programari de joc estiguen sempre actualitzats. Les actualitzacions inclouen pedaços de seguretat i et protegeixen contra vulnerabilitats conegudes per atacants.
- Crea correus exclusius: Els videojocs en lÃnia obliguen a crear un compte de correu. El més recomanable és crear un totalment nou i no incloure informació personal com el teu nom real, direcció o data de naixement. Els comptes dels jocs poden ser objectiu de robatori, per la qual cosa pots perdre el progrés, objectes virtuals i diners invertits en el joc. Per a protegir-la, crea també una contrasenya nova i segura.
- Utilitza contrasenyes segures: Utilitza contrasenyes úniques i sòlides per als comptes de joc i plataformes. Evita utilitzar contrasenyes òbvies o fà cils d’endevinar. Planteja’t utilitzar un gestor de contrasenyes per a mantindre-les segures.
- Habilita el doble factor d’autenticació (2FA): A més, de la contrasenya, necessitarà s un segon mètode de verificació com un codi enviat al telèfon, per la qual cosa el 2FA aporta una capa addicional de seguretat.
- Atenció als enllaços i als arxius adjunts: Evita fer clic en enllaços sospitosos o descarregar arxius de fonts que no siguen de confiança. Els ciberdelinqüents, sovint, utilitzen tècniques d’enginyeria social per a enganyar els jugadors. Sigues capaç d’identificar aquestes amenaces i a prendre mesures per a evitar caure en elles.
- Configura les opcions de privadesa: Assegura’t de revisar i d’ajustar les configuracions de privadesa en els teus comptes i les plataformes de joc. Limita la informació que comparteixes públicament i només accepta sol·licituds d’amistat de persones que coneixes.
- No enllaces targetes de crèdit o dèbit: Molts videojocs requereixen pagaments, per la qual cosa és recomanable utilitzar un moneder virtual, per exemple, PayPal, que haurà s d’enllaçar amb un compte exclusiu. Una altra opció és comprar targetes amb diners per a gastar en ecosistemes concrets de videojocs, com són els ‘Pavos’ de Fornite.
- Utilitza una xarxa segura: Evita connectar-te a xarxes wifi obertes no segures quan jugues. Utilitza una xarxa privada virtual (VPN) si és necessari per a xifrar-te la connexió i protegir-te les dades.
- Instal·la un programari antivirus i antimaliciós (antimalware): En interactuar amb altres jugadors en lÃnia, descarregar mods o utilitzar plataformes de joc, tens el risc d’exposar-te a programari maliciós i virus. Utilitza programes de seguretat de confiança i actualitzats per a protegir-te.
- Desconfia del xat de veu i de la missatgeria: Els jugadors poden pertà nyer a comunitats, per la qual cosa és important que mantingues la precaució en interactuar amb desconeguts a través de xats, audio o vÃdeo dins dels jocs. Evita compartir informació personal i no t’involucres en converses que et facen sentir incòmode. Pot portar a casos de grooming, cyberbullyng o ciberassetjament. Denuncia comportaments inapropiats.
Altres recomanacions a tindre en compte
- Tanca sessió sempre: Quan acabes de jugar, tanca la sessió totalment. També és aconsellable eliminar els arxius temporals, l’historial de navegació i les cookies.
- Descà rrega els videojocs sol en botigues oficials: Per a evitar instal·lar malware en el teu equip o dispositius, descà rrega els jocs sol a les botigues oficials.
- Desactiva la ubicació, micròfon i cobreix les cà meres: Per a evitar el ciberespionatge inhabilita la ubicació en temps real, el micròfon i la cà mera del dispositiu quan no siguen necessaris.
- Utilitza el control parental: Si l’usuari és menor d’edat, els pares o tutors haurien d’utilitzar aplicacions de control parental. Alguns videojocs ja ho incorporen per defecte, per la qual cosa és necessari comprovar-ho.
Recorda que la ciberseguretat és essencial per a protegir tant la teua experiència de joc com la informació personal. Si prens aquestes precaucions, podrà s gaudir dels jocs en lÃnia d’una manera més segura.
Descarrega la infografÃa açÃ.
ConcienciaT més: