S’acosta l’època de festivals a la Comunitat Valenciana i són molts els que busquen una entrada d’última hora, però cal anar amb molt de compte perquè en la revenda d’entrades en lÃnia podem ser vÃctimes d’una estafa i pagar preus desorbitats per entrades falses o duplicades. Des de CSIRT-CV llancem la campanya #FestivalsSenseFraus. Que la teua única preocupació siga el outfit. Entrades sense estafa! amb consells per a detectar les possibles estafes en Internet.
A la Comunitat Valenciana, la normativa aplicable sobre la distribució d’entrades per a esdeveniments o espectacles és la Llei 14/2010, de 3 de desembre, de la Generalitat d’espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics, que en els articles 36 i 37 establix regulacions especÃfiques sobre la venda d’entrades. Entre les disposicions més rellevants destaca la prohibició de la venda i la revenda ambulant, aixà com la venda encoberta d’entrades.
Quant a la revenda en lÃnia d’entrades, no existix una prohibició absoluta en la nostra Comunitat, ja que requerix un desplegament reglamentari addicional per a la seua regulació especÃfica. Encara que les normatives actuals ja inclouen la problemà tica del frau telemà tic, s’està a l’espera d’una normativa estatal uniforme i efectiva per a resoldre estes qüestions que, desgraciadament, afecten milers de ciutadans.
Com vos diem, les tà ctiques dels estafadors en internet són cada vegada més sofisticades i difÃcils d’identificar. N’és un exemple el mal ús de la intel·ligència artificial per a enganyar la vÃctima creant identitats o documents falsos, a més de pà gines de pagament fraudulentes per a quedar-se amb els seus diners.
La memòria del Banc d’Espanya arreplega que les reclamacions per frau realitzades amb targeta o mitjançant transferència es van duplicar en 2022, en passar de les 4.955 suposades operacions fraudulentes a 10.361, la qual cosa suposa un augment del 109,1%.
Per això, si t’has quedat sense entrada per a veure un dels teus grups o artistes favorits i està s disposat a aconseguir-ne una de revenda en lÃnia, para molta atenció a este article per a comprar entrades en lÃnia de manera segura.
A on comprar les entrades
Si assistirà s a un festival, concert o esdeveniment i has de comprar entrades en lÃnia, et recomanem comprar-les sempre en la web de l’organitzador oficial a on podrà s veure els preus originals, ubicació (fila, seient, secció…), previndre problemes i protegir els teus drets de consumidor.
Hi ha ocasions en què l’organitzador de l’esdeveniment encarrega la distribució de les entrades a una empresa. En estos casos, estes empreses operen com una empresa de venda telemà tica d’entrades, no com una plataforma de revenda entre particulars, per la qual cosa és aconsellable informar-se de quins són els col·laboradors de venda oficial en la web oficial de l’esdeveniment per a comprar les entrades amb total seguretat i tranquil·litat.
Riscos de la revenda en lÃnia entre particulars
- Adquisició d’entrades falsificades.
- Compra d’entrades a preus desorbitats.
- Revenda d’entrades que no existixen o que les plataformes no posseïxen.
- Revenda d’una mateixa entrada diverses vegades.
- Desprotecció del consumidor en la revenda d’entrades en lÃnia.
- Absència de controls suficients en la venda, aforaments…
- Si eres estafat o enganyat, no pots reclamar.
- Si l’esdeveniment es cancel·la, podries aconseguir la devolució del preu original de l’entrada, però no dels sobrecostos i comissions, sempre que l’entrada fora real i estiguera arreplegat en la polÃtica de la plataforma.
Estratègies més utilitzades pels estafadors
Els estafadors se servixen de diferents estratègies i canals per a enganyar les seues vÃctimes. A continuació, vos contem alguns dels mètodes més usats per a saber com actuar:
- Xarxes socials. A sovint trobem en Facebook, Instagram o X missatges d’usuaris que no poden assistir a un esdeveniment i venen la seua entrada. Si contactes per esta via, hauries de saber que podries perdre els teus diners, a més de quedar-te sense entrada. En innombrables ocasions, els usuaris han denunciat que, després d’enviar els diners, el suposat venedor ha bloquejat la vÃctima en les xarxes socials i ha eliminat els seus perfils. Ha esborrat la seua empremta digital després de perpetrar l’estafa.
- Webs falses. Una altra de les tècniques utilitzades pels estafadors és la creació de webs falses fent-se passar per un punt oficial d’entrades. Encara que la web fraudulenta aparega en les primeres posicions dels cercadors com Google, Edge o Bing, comprova si és fiable.
- Plataformes de compravenda. En algunes plataformes de compravenda a on podem comprar i vendre articles de segona mà , podem trobar també falsos anuncis de venda d’entrades. La vÃctima, després de contactar amb el suposat venedor, entaulen conversa per altres canals com ara correu electrònic o WhatsApp per a sol·licitar-los el pagament de les entrades i dur a terme les estafes.
10 consells per a evitar que t’estafen en la revenda d’entrades en lÃnia
- Comprar sempre les entrades en punts oficials o plataformes col·laboradores dedicades a la venda i distribució d’entrades. Punxa acà per a accedir a algunes recomanacions per a abans i després de les teues compres en lÃnia.
- Si al final optes per comprar una entrada de revenda entre particulars o plataformes no col·laboradores de l’esdeveniment, llig les responsabilitats que assumix la plataforma o empresa a on adquirim les entrades. Assegura’t que la pà gina que et ven l’entrada et retornaria els diners en el cas que esta fora falsa, no và lida o no la reberes. Compara el preu de l’entrada en el canal oficial i en les pà gines de revenda per a saber quant de més està s pagant o quant t’està s estalviant. Si és massa bo per a ser veritat, pot ser que siga una estafa. Consulta els drets del consumidor acÃ.
- Revisar els comentaris d’altres usuaris. Grà cies a ells sabrem si podem fiar-nos d’una pà gina o desconfiar-ne si relaten males experiències que ens fan sospitar d’una possible estafa.
- Comprovar que l’anunci està escrit correctament i sense faltes d’ortografia o de disseny per a detectar si és fraudulent i ha sigut publicat per robots.
- Comunicar-se a través de la plataforma de compravenda mitjançant el xat intern i no mitjançant WhatsApp, correu electrònic o una altra via, perquè tota la conversa quede registrada i, en cas de ser estafat, pugues presentar-ho com a evidència i garantia.
- Desconfiar si el venedor de les entrades únicament vol comunicar-se a través de missatgeria instantà nia o correu electrònic i no pel xat intern de la plataforma de la venda
- Si el venedor et facilita el seu número de telèfon, has de buscar-lo en internet per a comprovar si hi ha comentaris d’altres persones que alerten d’una possible estafa.
- Fer el pagament a través dels canals oferits per la mateixa plataforma a on s’està efectuant la compra per a tindre més garanties.
- Les transaccions més segures són les que es fan en persona. Si et demanen un avançament dels diners, intenta que siga el més baix possible i mai el 100%. Assegura’t que et mostra i compartix el resguard que envia la plataforma en fer la compra de les entrades.
- Si has sigut vÃctima d’un frau, denuncia‘l davant de les autoritats i en la plataforma en què s’haja dut a terme l’estafa.
Que la teua única preocupació siga l’outfit. Entrades sense estafa!
ConcienciaT más