Sabies que...?

No utilitzar software no actualitzat

En aquesta entrada explicarem la importància que té actualitzar tots els programes, navegadors i aplicacions que instal·lem en els nostres equips i dispositius informàtics, i també el mateix sistema operatiu que aquests utilitzen.

Cada dia es publiquen noves actualitzacions de software. Bé per millores o noves funcionalitats afegides, o a causa de la correcció de fallades de seguretat detectades prèviament.

Aquest últim motiu és molt important, ja que si els fabricants i proveïdors no corregiren els errors que es van descobrint en les seues aplicacions, i solament se centraren en la funcionalitat, constantment estaríem exposats a innombrables perills que existeixen hui dia en Internet.

Segrest i control de comptes d’usuari, accés remot a la informació dels dispositius, revelació d’informació, accés a correus electrònics personals, etc., són solament alguns dels perills als quals ens podem enfrontar quan les aplicacions que utilitzem contenen alguna vulnerabilitat i, malgrat existir una actualització o pegat que corregiria aquest forat de seguretat…, no prestem l’atenció que aquesta acció es mereix.

Un cas és el que us contem recentment en el nostre portal CSIRT-CV sobre una aplicació molt coneguda entre els adolescents, hui dia. Els errors detectats en l’actual versió del programa permetien fer-se amb el compte, coneixent únicament el número de telèfon. Permetríeu que els vostres fills i filles patiren ciberassetjament i es vera compromesa la seua privacitat?

Però aquest tema no és important solament en l’àmbit personal. Les empreses també han de ser conscients dels greus problemes que poden patir si algun dels seus servidors, dispositius, mòbils, portàtils, tauletes, etc. no es troben actualitzats amb l’última versió disponible.

Un atacant podria aprofitar-se d’alguna vulnerabilitat en els sistemes i obtindre accés d’administrador (root) a través d’escalada de privilegis, executar codi de manera remota, provocar denegacions de servei, exfiltrar informació confidencial, entre altres.

Per tant, us recomanem activar les actualitzacions automàtiques en tots els vostres dispositius, a més de comprovar periòdicament que tant les aplicacions com els sistemes operatius estan actualitzant-se correctament i es troben amb l’última versió disponible.

@concienciaT