Tips de seguretat

Mamà, papà… altres xiquets m’acacen per Internet

Les denúncies per ciberassetjament (l’ús dels mitjans telemàtics -com Internet o la telefonia mòbil- per part d’alguns menors per a acaçar o humiliar altres menors) creixen de manera espectacular cada any.

Són cada vegada més els menors que se senten intimidats d’una manera o una altra a través de la xarxa perquè són objectiu de les burles, insults o amenaces d’altres menors. Pujar a la xarxa una foto compromesa (real o modificada) d’un menor que provoque la seua humiliació, suplantar la seua identitat i que la usen per a ofendre altres persones, rebre amenaces contínues en el seu correu electrònic o telèfon mòbil, o fer circular rumors falsos sobre el menor que li puguen perjudicar, són alguns casos comuns del que a hores d’ara es coneix com ciberassetjament.

Des del CSIRT-CV volem donar-li la importància que es mereix el tema i dediquem una nova campanya de conscienciació per a aconsellar els pares i els menors sobre com identificar si som víctimes de ciberassetjament i quins passos seguir per a denunciar-ho.

Com sempre, les nostres campanyes es desenrotllen en les xarxes socials en les quals estem presents (Facebook i Twitter) i diàriament donem consells i informació sobre este assumpte que ens afecta. Agraïm i invitem tots els nostres seguidors, invitant-los a participar bé siga aportant informació o preguntant en la nostra campanya de conscienciació. El títol d’esta nova campanya de conscienciació és “Mamà, papà… altres xiquets m’acacen en Internet”.

A continuació un resum dels consells que hem donat :

El ciberassetjamet és un terme que s’utilitza per a fer referència a l’assetjament entre menors quan este es fa a través de mitjans telemàtics com Internet o el mòbil. El ciberassetjament no ha de ser pres com a bromes entre adolescents sinó que se li ha de donar la importància que mereix. Cada any són molts els jóvens que no suporten la pressió de la humiliació provocada pel ciberassetjament i acaben suïcidant-se.

Què faig si m’arriba un missatge per una xarxa social o correu a través del qual tracten de humiliar-me o amenaçar-me? No contestar per a no animar-los a continuar amb l’assetjament, guardar el missatge com a prova, bloquejar a qui t’ha enviat el missatge i comptar-ho a una persona de confiança (pares, professors, alguna organització especialitzada en el tema).

Si creus que algú ha entrat en alguns dels teus comptes de correu o xarxes socials la primera cosa que has de fer és canviar la contrasenya o sol·licitar una nova contrasenya des de la pregunta “Heu oblidat la vostra contrasenya?” que sol haver-hi en quasi tots els llocs.

Recomanem usar malnoms personals en les xarxes socials en compte del nom real, així només els teus amics sabran qui eres. També recomanem que no accepteu ni agregeu com a amics desconeguts ja que no sabem realment qui són.

És important que els pares s’involucren en l’ús que els menors fan d’Internet, que instal·len els ordinadors en zones comunes i establir un horari d’ús de l’ordinador. Cal conscienciar el menor sobre un ús responsable de la càmera web i de l’ús d’imatges. Si l’assetjament procedix de l’entorn escolar s’haurà d’informar l’escola, el director i l’orientador del centre, a més de contactar amb els pares de l’agressor.

Si hi ha una foto publicada en un lloc en què es riuen de vosaltres, denuncieu-la en el lloc i demaneu que la retiren. Davant de qualsevol incident de seguretat que observeu, denuncieu-ho a la xarxa social o lloc en què es produïsca.

Feu un ús correcte de les vostres dades en la xarxa, no proporcioneu informació personal a desconeguts encara que aparentment pareguen “bones persones”. Ací teniu alguns consells sobre com fer un bon ús de les vostres dades.

En el lloc web https://www.internetsinacoso.es/ podreu obtindre més informació sobre el ciberassetjament i denunciar si el vostre fill o vosaltres (si sou menors) ho esteu patint.

Si es vol denunciar qualsevol tipus d’assetjament en la xarxa cal guardar totes les evidències (missatges, imatges, correus electrònics, captures de pantalla…etc) i acudir a les forces i cossos de seguretat de l’estat com la BIT o la guàrdia civil.

Recordeu que en el CSIRT-CV podem aconsellar-vos sobre el ciberassetjament de manera totalment confidencial. Si voleu fer-nos arribar alguna informació o consulta podeu dirigir-vos al nostre formulari de contacte.