Tips de seguretat

Inici el curs segur

Com ja és habitual en les campanyes de CSIRT-CV, la campanya “Inici el curs segur” ha estat formada per un conjunt de consells diaris, que han sigut publicats durant les últimes setmanes en els perfils de les xarxes socials de CSIRT-CV.

“Inici el curs segur” és el títol de la segona campanya realitzada per CSIRT-CV en 2017.

Des del passat 11 de setembre vos hem oferit diàriament, en les nostres xarxes socials Facebook i Twitter, un consell relacionat amb l’ús segur dels dispositius i xarxes socials, de cara als més xicotets i joves de la casa.

Si heu seguit les nostres publicacions, qualsevol pare sabrà ja identificar millor quins són els principals riscos a què estan exposats els seus fills, i com actuar si creiem que són víctimes d’un ciberdelicte.

 

A continuació, un resum de la campanya:

Els joves ja han començat les classes i CSIRT-CV vol conscienciar-los perquè, al seu dia a dia, es troben més segurs en l’entorn tecnològic en què vivim.

Al llarg de la campanya, s’ha fet insistència en l’ús racional que s’ha de fer en les xarxes socials, i dels perills davant els quals es poden trobar els joves a l’hora d’acceptar amistats d’usuaris desconeguts. En cas de trobar-nos en situacions com suplantació d’identitat, s’ha de denunciar i bloquejar aquest tipus de comptes per a evitar futures peticions.

D’altra banda, el control parental és una mesura molt delicada; molts pares pregunten per les edats a què els fills ja han de tindre dispositius mòbils. En els consells, recomanàvem usar contrasenyes en els equips de casa i disposar d’horaris per als diferents usos de la tecnologia. Convé recordar que els pares són els responsables directes de les accions que realitzen els fills, amb la qual cosa la suplantació d’identitat, l’assetjament escolar i un altre tipus d’accions, constitueixen un delicte per a l’adult.

Des de CSIRT-CV proposem fer front al problema del ciberbullying (ciberassetjament). Hi ha amenaces de qualsevol tipus en la xarxa, com el Grooming, en què un adult aconsegueix fotos de xiquets gràcies a la confiança guanyada entre ambdós; o el Sexting, que consisteix a extorsionar una persona de què es té contingut sexual. És per això que, entre els nostres consells, advertíem tant pares com fills, que si es detecta algun tipus d’assetjament, siga quin ensiga, es notifique a professors i inclús a les autoritats, si calgués.

Aquests són només alguns dels consells que heu pogut consultar en les nostres xarxes socials, amb l’hashtag #InicioElCursoSeguro.