Amb l’Any Nou, el Nadal, les Rebaixes… segur que reps desenes de SMS en el teu telèfon mòbil.
Has rebut un SMS amb un enllaç?… Ves amb compte, pot ser una estafa!
Els ciberatacants, sovint, augmenten la seua activitat durant les festivitats. Una cosa bastant habitual és el disseny de campanyes de phishing (correu electrònic), smishing (missatges de text) o altres mètodes d’enginyeria social per a enganyar les persones.
Un dels principals motius que porta als ciberdelinqüents a incrementar la seua activitat és que moltes persones passem un major temps connectats i realitzem un major nombre de transaccions en lÃnia: compra de regals, reserva de viatges, enviament de felicitacions, cerca d’informació, entreteniment en les xarxes socials…
A més, la disminució del personal de seguretat en les empreses o organitzacions per les vacances o la falta de familiaritat inicial dels usuaris en rebre nous regals com a dispositius electrònics, permet als ciberdelinqüents tindre més oportunitats per a dur a terme els seus objectius, ja siga robar informació financera o realitzar fraus.
En este sentit, és essencial mantindre’s alerta i practicar bones prà ctiques de seguretat cibernètica durant tot l’any, però especialment durant perÃodes de major activitat en Internet, com les festivitats, en incrementar-se la nostra distracció i ser més propensos a caure en el parany.
En el següent vÃdeo, trobarà s huit consells per a protegir-te davant el Smishing:
- Desconfia de remitents desconeguts.
- Sigues prudent davant l’arribada de qualsevol SMS.
- Sigues escèptic davant els SMS que sol·liciten accions immediates.
- No facilites informació bancà ria ni personal. Recorda: les entitats bancà ries mai demanen per SMS les claus d’accés ni les dades de les targetes.
- No faces clic en els enllaços si no saps on et redirigeixen.
- Bloqueja el número de telèfon si no reconeixes l’emissor.
- Comprova que l’empresa és la que diu ser en l’SMS telefonant al número que indica en el seu web oficial.
- Realitza el seguiment de les teues comandes només a través del web o l’app oficial.
Si alguna vegada tens dubtes sobre l’autenticitat d’un missatge, és millor no arriscar-se i buscar informació addicional abans de realitzar alguna acció com accedir a l’enllaç. La seguretat i la precaució són fonamentals per a protegir-se contra possibles fraus i amenaces en lÃnia.