Sabies que...?

Com pots evitar que els ciberdelinqüents et trenquen el cor per Sant Valentí

Perfils falsos en aplicacions de cites, ofertes irresistibles per correu i xarxes socials i una infinitat de paranys digitals amenacen trencar-te el cor per Sant Valentí. La celebració de Sant Valentí és sinònim de declaracions romàntiques, promeses amoroses i regals, molts regals. Un remolí d’emocions que els ciberdelinqüents poden aprofitar per a robar-te diners i informació.

Si vols que l’únic enamorament sobtat que rebes este 14 de febrer siga el del teu amor veritable, seguix estos consells de CSIRT-CV per a evitar que els ciberdelinqüents et trenquen el cor.

 

Coneixes les estafes més cridaneres al voltant de Sant Valentí?

 

Pesca romàntica

Estos dies en què tanta gent anhela trobar l’amor, els ciberdelinqüents usen esta estafa fent-se passar per persones que busquen una relació per a guanyar-se la confiança de les seues víctimes, enganyar-les i robar-los diners, dades personals o credencials. Ho fan amb perfils falsos en les app de cites i xarxes socials o correus especialment pensats per a manipular la víctima.

Consells: Verifica sempre el remitent, busca senyals de frau, no òbrigues arxius adjunts ni faces clic en enllaços de remitents desconeguts. No compartisques informació personal sensible: adreça, telèfon, dades bancàries o credencials d’accés.

 

El crush perfecte

Quina probabilitat hi ha que conegues este dia algú massa bo per a ser veritat? Vos assegurem que menys probabilitat, que eixa persona increïble amb qui parles, siga un estafador.

Consells: Verifica la identitat de la teua mitja taronja: busca el seu nom en xarxes socials per a revisar si alguna cosa no et quadra i, si tens fotos seues, fes una busca inversa d’imatges en Google per a veure si eixa mateixa foto apareix en altres perfils. Denuncia i bloqueja perfils sospitosos. Reporta-ho en l’app o xarxa social on t’ha contactat i avisa les autoritats si n’has sigut víctima.

 

El teu nou amor necessita diners

Els ciberdelinqüents inventen històries de tota classe per a demanar-te diners: problemes greus de salut, cancel·lacions de vols o trens que just anaven a agafar per a anar a veure’t o problemes amb el pagament d’un regal increïble que et volien fer.

Consells: No envies diners a desconeguts per molt que et quadre l’excusa que utilitzen. Que l’amor no encegue el teu sentit comú. I si suplanten el teu veritable amor, tindre algun codi secret o paraules claus amb els teus sers estimats que només vosaltres conegueu, pot evitar que t’estafen.

 

Falses botigues i empreses de repartiment

Quina casualitat que t’arriben tantes ofertes increïbles en els productes ideals per a regalar en un dia com Sant Valentí. Joies, perfums i cites romàntiques són els favorits dels estafadors. Creen una web falsa recreant una botiga real o t’envien missatges dient-te que el teu paquet està retingut suplantant les empreses reals de repartiment.

Consells: Compra en botigues oficials i de confiança. Revisa bé les ressenyes abans. Si l’oferta és massa bona per a ser real, probablement és una estafa. L’objectiu eres tu: els teus diners i les teues dades.

 

Els QR de l’amor

L’ús de codis QR és tan generalitzat que no és estrany veure’ls estos dies en sortejos, regals, promocions o felicitacions amoroses digitals.

Consells: No escaneges QR de procedència dubtosa, no siga que et porten a llocs on et roben credencials o infecten els teus dispositius. Verifica’n sempre l’origen abans d’escanejar.

 

Que gaudisques la teua cita romàntica amb la ciberseguretat per Sant Valentí i la compartisques amb totes les persones del teu entorn!