Tips de seguretat

La importància de les metadades

Les metadades són dades incorporades de manera no visible a simple vista a fitxers com fotografies, documents de text, fitxers d’àudio, etc. Per exemple, quan fem una fotografia amb la càmera del nostre telèfon, associada a eixa foto, podríem veure metadades que ens indiquen el model del telèfon usat per a prendre la foto, la data en la qual es va fer i inclús les coordenades geogràfiques on va ser presa la foto. Les metadades en si no resulten perilloses, però potser eixa informació afegida en la xarxa, si cau en mans no adequades, pot resultar danyosa, i per això des de CSIRT-CV vos volem aconsellar sobre com eliminar i tractar les metadades a través d’esta campanya de conscienciació que hem titulat “La importància de les metadades”.

Quan fem una foto amb la càmera del nostre telèfon, associada a eixa foto podríem veure metadades que ens indiquen el model del telèfon usat per a prendre la foto, la data en què es va fer i inclús les coordenades geogràfiques on va ser presa la foto. Per a evitar que vos geolocalitzen, haurem de DESACTIVAR en la configuració de la càmera l’opció: “Fotos amb etiquetes d’informació geogràfica”.

Quan enviem un fitxer de text, o una foto per exemple a un amic o la pugem a una xarxa social o lloc web, hem de tindre en compte que associat a eixe fitxer van certes metadades que poden proporcionar al nostre receptor informació que potser no vullguem que conega.

En els documents en Word es troben moltes metadades (autor, nom de l’empresa, ruta de guardat, revisions, etc.). La majoria d’estes dades es poden consultar en “Propietats del fitxer”. En este article es descriuen diversos mètodes que es poden utilitzar per a minimitzar les metadades dels documents de Word.

Per a Office 2003/XP hi ha un add-in o complement de Microsoft, que elimina dades de vint tipus de documents (incloent-hi fitxers PDF i OpenOffice). En este article ens mostren més informació respecte d’això.

Per a l’eliminació de les metadades també podem usar un programari gratuït anomenat Doc Scrubber, que és un programa que ens permet fer una anàlisi i una depuració de les metadades. Més informació ací.

Recorda per tant revisar les propietats de qualsevol fitxer (document, foto, etc.) que voleu intercanviar per la xarxa a través del correu electrònic o que pugeu a una xarxa social, i elimineu aquelles dades que no voleu que es vegen difoses.

No dubtes a contactar amb nosaltres si tens alguna pregunta respecte d’això o qualsevol altre assumpte relacionat amb la seguretat de la informació. Podeu fer-ho a través del correu csirtcv@gva.es o a través del nostre formulari de contacte del nostre portal.